• Es tracta de la primera pujada de tipus del banc central en deu anys
  • El FTSE puja lleugerament mentre la resta d'Europa cedeix moderadament
mark carney portada

Tal com s'esperava, el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) ha elevat els tipus d'interès 25 punts bàsics, fins al 0,50%. El FTSE puja en aquests moments un 0,23% mentre que la resta d'Europa cedeix lleugerament. La lliura cau un 1% i s'ha arribat a creuar per sota d’1,31 enfront del dòlar. La decisió del BoE era àmpliament esperada, suposa la primera pujada de tipus del BoE en deu anys i s'ha pres per set vots a favor i dos en contra. Per la seva banda, el programa de compra d'actius es manté sense canvis, amb un volum de 435.000 milions de lliures.

La pujada de tipus del Banc d'Anglaterra es produeix en ple Brexit i després que, a l'agost de 2016, l'organisme reduís els tipus d'interès en 25 punts bàsics després del triomf del 'sí' en el referèndum.

Alguns experts creuen que aquesta pujada és una actuació 'aïllada' i que no suposarà el començament d'una etapa d'increments de tipus per part del BoE. D'altres, com els d’Ebury, opinen que Carney prepara el mercat per a un cicle de pujades "molt gradual". Les actes del BoE recullen literalment que les pujades futures de tipus seran a "ritme gradual i en una mesura limitada".

"El que realment importa és si això (l'increment d'avui dijous) indica el començament d'un augment significatiu al preu del diner i quin impacte tindria en la confiança del consumidor a llarg termini", assenyala Mario Berti, expert d'Octopus Property. "A causa de la incertesa que enfronta l'economia del Regne Unit com a resultat del Brexit, un augment significatiu dels tipus seria una sorpresa", afegeix.

"Un sòlid grup d'opinió dins del banc central, que inclou el governador Mark Carney, creu que l'economia del Regne Unit s'està tornant més vulnerable a la inflació, cosa que requereix tipus d'interès més alts", assenyala Maike Currie, director de inversions personals de Fidelity International.

"El Banc d'Anglaterra està 'a la corda fluixa', vol reduir la inflació i els préstecs al consumidor sense afectar el consumidor del Regne Unit. Els ingressos s'estan reduint i les llars necessiten finançament barat. L'augment d'avui és un cop de advertència, no el començament d'una campanya ràpida d'alces de tipus. Amb el Banc assumint els riscos per al creixement, ens dirigim cap a un cicle d'alces de tipus més cautelós", apunta Ian Stewart, economista en cap de Deloitte.

Noticias relacionadas

contador