bank of england mpc mark carney inflation report
Bank of England

Tal com s'esperava, el Banc d'Anglaterra (BoE) ha elevat els tipus d'interès des del 0,5% fins al 0,75%. Aquesta és la segona pujada de tipus de l'organisme en més d'una dècada i la primera vegada que el banc central eleva el preu del diner per sobre del 0,5% des de l'inici de la crisi financera.

La decisió d'incrementar les taxes en un quart de punt, fins al 0,75%, arriba tard aquest 2018. Després del primer auge en més de 10 anys de novembre de 2017, el mercat havia anticipat que el següent pas en el camí de la normalització es produís a inicis de 2018, amb l'objectiu de deixar marge per més pujades abans que arribi la data del Brexit.

El Banc d'Anglaterra ha anunciat igualment que manté sense canvis el programa de compra d'actius en 435.000 milions de lliures. En aquests moments, la lliura cau un 0,09% respecte al dòlar, fins als 1,3113. El FTSE 100, per la seva banda, cedeix un 1,3% en aquests moments.

El BoE ha pres aquesta decisió tot i la incertesa que el Brexit genera sobre l'economia britànica. Els equips negociadors de la Gran Bretanya i la Unió Europea (UE) volen arribar a un acord a l'octubre, abans de la data de sortida del país, prevista per al 29 de març de 2019. No obstant això, encara hi ha discrepàncies significatives sobre la taula i fins i tot es parla que les negociacions podrien saldar sense un acord.

Jonathan Samuels, CEO d'Octane Capital, es mostra crític amb aquesta decisió del Banc d'Anglaterra i considera que, en elevar els tipus, el banc central "ha posat la seva reputació per sobre del benestar de les famílies britàniques". "Si bé un augment d'un quart de punt no portarà les finances domèstiques a un punt de fallida, augmentarà la pressió en un moment en què la confiança ja és baixa", assenyala aquest expert, que afegeix que el moment d'aquest increment, amb l'ombra de la incertesa política i econòmica, és encara menys lògic.

Noticias relacionadas

contador