dl bank of england boe b of e interest rates pound sterling gbp building city of london pb
Sharecast / PeterRoe from Pixabay

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit apujar els tipus d'interès 50 punts bàsics, fins al 3,5%, complint així les previsions i portant els tipus al nivell més alt en 14 anys. L'organisme ha assegurat, a més, que és possible que es necessitin més augments per contenir la inflació.

Suposa el novè augment consecutiu des del desembre de l'any passat. I en vindran més. El BoE reconeix que seran necessaris "augments addicionals" per abordar una inflació de la qual tem que sigui persistent, i "respondrà amb força, segons calgui".

"El mercat laboral segueix ajustat i hi ha hagut evidència de pressions inflacionàries en els preus i salaris interns que podrien indicar una persistència més gran i, per tant, justifiquen una resposta de política monetària més contundent", inclou el comunicat.

No obstant això, la decisió de quant elevar els tipus no ha estat unànime. Entre els membres del comitè de política monetària de l'organisme, sis van votar a favor d'una pujada de tipus de mig punt: el governador Andrew Bailey, a més de Ben Broadbent, Jon Cunliffe, Jonathan Haskel, l'economista en cap Huw Pill i Dave Ramsden. De la resta, dos membres, Swati Dhingra i Silvana Tenreyro, van preferir mantenir els tipus al 3%, i un, Catherine L. Mann, va preferir augmentar-los en 0,75 punts percentuals.

Pel que fa a les previsions econòmiques, el BoE ha deixat oberta la possibilitat que el Regne Unit entri en una recessió tècnica. Després que el PIB ja registrés una contracció del 0,2% al tercer trimestre, ara l'organisme estima que l'economia es tornarà a contraure al quart trimestre, aquesta vegada, un 0,1%. "El consum de les llars continua sent feble i la majoria dels indicadors del mercat de l'habitatge s'han continuat afeblint". "Les enquestes d'intencions d'inversió també s'han debilitat encara més", assenyala.

Això sí, creu que l'economia britànica va tenir un millor exercici de l'esperat entre octubre i desembre, encara que matisa que "hi ha considerables incerteses al voltant de les perspectives". I suggereix que podrà revisar a la baixa el seu pronòstic d'inflació a curt termini.

Els analistes destaquen que, "després d'un any d'augments successius dels tipus d'interès i d'una inflació vertiginosa, la decisió d'avui del Banc d'Anglaterra no ha estat una sorpresa per als economistes o els mercats", afirmen a HYCM, que creu que el Regne Unit "es dirigeix cap a una estanflació i una profunda recessió". A Pantheon Macroeconomics pensen que, en la propera reunió del febrer, el BoE augmentarà els tipus en 50 punts bàsics més, fins al 4%, "però després es mantindrà ferm des del març".

Actualment, les expectatives del mercat pronostiquen un tipus d'interès oficial màxim de poc més del 4,5% per a mitjans del 2023.

Noticias relacionadas

contador