les perspectives mondiales se sont nettement deteriorees selon la bank of england

El Banc d'Anglaterra (BoE) es manté en pausa, segons totes les previsions. La majoria dels membres del Comitè de Política Monetària (MPC) han votat a favor de deixar els tipus d'interès al 5,25%, el punt més alt des d'abril del 2008.

En concret, sis membres (Andrew Bailey, Sarah Breeden, Ben Broadbent, Swati Dhingra, Huw Pill i Dave Ramsden) s'han pronunciat en aquest sentit, mentre que tres membres (Megan Greene, Jonathan Haskel i Catherine L Mann) han preferit augmentar-ne els tipus als 0,25 punts percentuals.

Des de la decisió anterior de l'organisme britànic, "hi ha hagut poques notícies sobre els indicadors clau de la persistència de la inflació al Regne Unit". "Els augments anteriors de tipus havien pesat cada cop més sobre l'economia i l'impacte d'una política monetària més estricta probablement es materialitzaria abans en la demanda i la rigidesa del mercat laboral que no pas en el creixement dels salaris i la inflació serveis".

Així ho assenyala el document de la trobada, en què el BoE assegura que "seguirà vigilant de prop els indicis de pressions inflacionàries persistents i de resiliència a l'economia en conjunt, incloent-hi una sèrie de mesures de la rigidesa subjacent de les condicions del mercat laboral," el creixement dels salaris i la inflació dels preus dels serveis”.

El Comitè de Política Monetària ha reiterat que estableix la política monetària per assolir l'objectiu d'inflació del 2% d'una manera que ajudi a sostenir el creixement i l'ocupació, si hi hagués evidència de pressions inflacionàries més persistents".

El Banc d'Anglaterra espera que la inflació del Regne Unit caigui "just per sota del 5%" l'octubre i es mantingui "al voltant d'aquest nivell" durant la resta del 2023. A més, ha revisat la previsió per al 2024 a l'alça, en 75 punts bàsics, fins al 3,25%. Calcula que la inflació serà del 2% a finals del 2025.

"Amb riscos com el conflicte a l'Orient Mitjà i un possible augment dels preus del petroli, sense esmentar la possibilitat d'una sorpresa en les xifres d'inflació o una altra dada econòmica, no podem descartar completament noves pujades de tipus". "El fet que un terç de l'MPC hagi votat avui a favor d'una pujada de tipus mostra que encara hi ha gana per endurir encara més la política monetària", diuen els analistes d'AJ Bell.

Per a ells, mantenir els tipus al 5,25% "augmenta les esperances que finalment hàgim assolit els tipus màxims i que l'única ruta a partir d'aquí és cap avall". Però avisen: "Qualsevol que esperi una caiguda tan pronunciada i ràpida com la pujada se sentirà decebut. Els mercats no descompten retallades fins a la tardor de l'any que ve".

De fet, malgrat optar per una pausa per segona sessió consecutiva, el governador del BoE, Andrew Bailey, ha deixat clar que és "massa aviat per parlar de retallades de tipus" i ha reconegut que les pujades de tipus "estan tenint ara un efecte" a l'economia, però queda "un camí considerable per recórrer" en la lluita contra la inflació persistent.

"Mantenim la nostra previsió que reduirà el tipus bancari en 75 punts bàsics el proper any i la primera retallada de 25 punts bàsics es produirà el maig", estimen a Pantheon Macroeconomics.

Noticias relacionadas

contador