hafize gaye erkan

El Comitè de Política Monetària del Banc Central de la República de Turquia ha decidit aquest dijous elevar el tipus d'interès oficial del 25% al 30%.

"El Comitè ha decidit continuar el procés d'enduriment monetari a fi d'establir com més aviat millor el rumb cap a la desinflació, ancorar les expectatives d'inflació i controlar el deteriorament del comportament dels preus", assenyala al comunicat.

Les lectures de la inflació es van situar per sobre de les expectatives el juliol i l'agost, explica l'organisme. A més, assenyala que com que persisteixen el fort curs de la demanda interna i la rigidesa de la inflació dels serveis, l'augment dels preus del petroli i l'actual deteriorament de les expectatives d'inflació plantegen "riscos addicionals a l'alça per a la inflació".

Aquests factors impliquen una inflació al final de l'any propera al límit superior de l'interval de previsió facilitat a l'Informe sobre la Inflació. El Comitè va avaluar que les regulacions fiscals i les pressions sobre els costos derivats dels salaris i els tipus de canvi, que han impulsat a l'alça la inflació, s'han transmès en general als preus i que la tendència subjacent de la inflació mensual segueix el camí descendent. "Atesa l'orientació d'enduriment monetari, el Comitè està decidit a establir la trajectòria de desinflació el 2024 d'acord amb l'Informe", afegeix.

Les inversions estrangeres directes, la millora de les condicions de finançament exterior, l'augment continuat de les reserves de divises, l'impacte positiu dels ingressos del turisme a la balança per compte corrent i l'augment de la demanda nacional i estrangera d'actius denominats en lires turques contribuiran significativament a l'estabilitat de preus, ha dit el banc central turc.

El tipus d'interès oficial es determinarà de manera que creï les condicions monetàries i financeres necessàries per garantir un descens de la tendència subjacent de la inflació i assolir l'objectiu d'inflació del 5% a mitjà termini. L'enduriment monetari es reforçarà tant com calgui "de manera oportuna i gradual" fins que s'assoleixi una "millora significativa" de les perspectives d'inflació, ha indicat.

Per augmentar la funcionalitat dels mecanismes de mercat i reforçar l'estabilitat macrofinancera, el Comitè ha subratllat que segueix simplificant i millorant el marc micro i macroprudencial actual. Guiat per anàlisi d'impacte, el procés de simplificació continuarà sent gradual. En aquest context, les regulacions recents dirigides a augmentar la proporció de dipòsits en lires turques reforcen el mecanisme de transmissió monetària, ha dit. A més de l'augment del tipus d'interès oficial, el Comitè continuarà adoptant decisions d'enduriment quantitatiu i restricció selectiva del crèdit per donar suport a l'orientació de la política monetària.

"Els indicadors d'inflació i la tendència subjacent de la inflació seran objecte d'un seguiment estret i el Comitè seguirà utilitzant amb decisió tots els instruments al seu abast d'acord amb el seu objectiu principal d'estabilitat de preus", conclou el comunicat.

Noticias relacionadas

contador