El Banc Central de Rússia ha duplicat pràcticament el tipus d'interès principal del país, passant del 9,5% al 20%, mentre que la seva moneda, el ruble, arribava a un mínim històric respecte al dòlar a causa de la sèrie de noves sancions i penalitzacions imposades a Rússia per Europa i els Estats Units per la seva invasió d'Ucraïna.
La pujada de tipus, va dir el banc central, "està destinada a compensar el risc més gran de depreciació del ruble i la inflació". Això es produeix després que el banc central ordenés aturar les ofertes de venda de valors russos per part dels estrangers, en un esforç per contenir la caiguda del mercat. El ruble va arribar a caure fins als 119,50 per dòlar, un 30% menys que al tancament de divendres.
El banc també va dir que alliberaria 733.000 milions de rubles (8.780 milions de dòlars) en reserves bancàries locals per impulsar la liquiditat.
Entre les sancions internacionals destaca l'aïllament a Rússia del sistema financer internacional amb la seva exclusió del SWIFT. A més, s'evitarà "el desplegament de les reserves internacionals del Banc Central de Rússia", segons el comunicat conjunt de la Unió Europea (UE), els EUA, el Canadà i el Regne Unit d'aquest diumenge, que atresora aproximadament la meitat dels 570.000 milions de euros en reserva d'or i divises del govern de Putin, i per això la decisió constitueix un gran cop als seus plans d'ajuda a les entitats bancàries i al mercat de divises després de la invasió d'Ucraïna.
"Això demostrarà que la suposada protecció de l'economia russa contra les sancions és un mite. Els més de 600.000 milions de dòlars de reserves estrangeres de Rússia només són poderosos si Putin els pot utilitzar", va dir un alt funcionari del govern dels EUA en una trucada amb periodistes dissabte a la nit, segons cita CNBC.
"Congelarem la meitat de les reserves del Banc Central de Rússia, perquè estan en mans de països del G7. Però això té costos i hem d'estar disposats a pagar-los. Perquè si no paguem aquests costos ara, pagarem uns costos més alts després" , ha afegit l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell.
Aquest diumenge, la institució es va comprometre a continuar aportant liquiditat als bancs i va assegurar que el sistema bancari rus "té prou capital i liquiditat per funcionar sense problemes en qualsevol situació". "Tots els fons dels clients als comptes estan garantits i estan disponibles en qualsevol moment", segons el banc central. "Les targetes bancàries de tots els bancs de Rússia també continuen funcionant amb normalitat", va afegir.
La intensificació de les mesures punitives contra Rússia -la més forta que la UE ha desplegat contra ella- es produeix mentre les forces russes desplegades pel president Vladimir Putin duen a terme ofensives a tot Ucraïna. Es produeix després de diversos dies d'intens bombardejos i atacs amb míssils als principals centres urbans, incloent-hi les dues ciutats més grans d'Ucraïna, la seva capital Kíev i Khàrkiv, que sumen una població de gairebé 5 milions de persones.
Les forces ucraïneses han aconseguit fins ara frenar els avenços russos i mantenir el control de les dues ciutats, va dir diumenge el Ministeri de Defensa d'Ucraïna.