• Una gran majoria considera que a Espanya els impostos no es cobren amb justícia i paguen més els qui tenen menys
  • Els espanyols també semblen tenir clar per què hi ha tan frau a Espanya: per la falta de control de l'Administració
  • La lluita contra el frau del ministre Cristóbal Monotoro també rep el suspens dels enquestats
Monedas_630px

La gran majoria dels espanyols creu que els rics paguen pocs impostos al nostre país. Aquesta és una de les respostes més reveladores del baròmetre de juliol que ahir dilluns va donar a conèixer el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Més enllà de les dades electorals que confirmen que si se celebressin unes terceres eleccions el PP tornaria a guanyar i el PSOE ampliaria la diferència amb Unidos Podemos, l'enquesta amaga altres qüestions també molt interessants. Entre les quals, les referents al frau fiscal i les seves conseqüències.

Una de les coses més cridaneres de l'últim CIS, que es va realitzar entre l'1 i l'11 de juliol, és la resposta dels enquestats en ser preguntats si a Espanya els impostos es cobren amb justícia, és a dir, si paguen més els qui més tenen. Què han respost? El 86,6% assegura que no és així, davant el 8,6% que es mostra d'acord amb aquesta afirmació. A més, el 61,2% creu que els espanyols paguem molts impostos, davant el 4,2% que afirma que en paguem pocs.

I passa una cosa similar quan es pregunta si, en comparació d’altres països europeus, els espanyols paguem més o menys impostos: el 35,5% diu que les nostres obligacions fiscals són més grans que les dels nostres veïns, mentre que només un 18,5% creu que són menors. A més, gairebé la meitat dels enquestats pel CIS, en concret el 49,9%, considera que els impostos s'haurien de recaptar per la via indirecta davant el 17,1% que diu que hauria de fer-se per via directa.

EL FRAU FISCAL I LES SEVES CAUSES

D'altra banda, pel que fa al frau fiscal l'opinió dels espanyols també és reveladora. Un 66,8% dels sondejats assegura que al nostre país hi ha "molt" frau, i un 27,8% considera que n’hi ha "bastant". Només un 2,4% creu que n’hi ha poc i un 0,2% afirma que hi ha "molt poc" frau fiscal a Espanya.

Malgrat tot, segons el CIS els espanyols tenen clar per què hi ha tant frau al nostre país: per la manca de control de les administracions. Un 21,7% creu que aquesta és la principal causa, seguida de l'alt nivell d'atur (19,4%) i de la manca d'honradesa i consciència ciutadana (14,8%). Encara que també un 14,1% ha assegurat que una de les principals causes per les quals s’oculten una part o la totalitat dels ingressos a Hisenda són els baixos salaris.

Així mateix, és revelador el fet que per a un 8,9% dels enquestats "surt barat defraudar", és a dir, que creuen que les sancions que imposa l'Agència Tributària són de 'poca importància', de manera que alguns prefereixen no complir amb les seves obligacions i si Hisenda descobreix el seu frau, pagar la multa pertinent.

I quines són les conseqüències del frau? Un 31,7% considera que disminueix els recursos per finançar els serveis públics i les prestacions socials, mentre que un 30,1% afirma que crea injustícies, ja que alguns "han de pagar el que deixen de pagar els altres". Entre les conseqüències més esmentades pels enquestats en aquest baròmetre del CIS també es troben que "obliga a augmentar la pressió fiscal sobre els qui compleixen i paguen correctament els seus impostos" i que "desmotiva" els qui paguen 'religiosament' les seves obligacions fiscals .

Finalment, els espanyols també suspenen el ministre Cristóbal Montoro i la seva lluita contra el frau, ja que un 43,8% creu que l'Administració fa pocs esforços en aquest sentit, mentre que un 21,6% assegura que s'esforça "molt poc ".

contador