bitcoin 20180424065438

El comerç de monedes digitals a Espanya va en augment i, a més, se situa per sobre de la mitjana europea. De poc serveixen les advertències del Banc d'Espanya (BdE) i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre el caràcter de "bombolla especulativa" del bitcoin i la resta d'actius digitals. El 32% del que espanyols espera comprar monedes de xifrat en el futur. Aquesta xifra se situa per sobre de la mitjana europea, el 25%, i també supera la quantitat de nord-americans que planegen invertir en divises virtuals, el 21%, segons l'estudi 'Desxifrant el codi de la moneda virtual’ d'ING.

Emmarcat en la sisena edició de l'Enquesta Internacional sobre Banca Mòbil del banc holandès, l'informe suggereix que l'ús de moneda virtual podria triplicar-se en el futur al nostre país, ja que només el 10% dels entrevistats confessa posseir bitcoins actualment. Aquest percentatge torna a superar la dada europeu que se situa al 9%. Espanya és al top 3 juntament amb Romania i Turquia dels països amb major interès per les monedes virtuals.

A més, un 67% dels enquestats reconeix haver sentit parlar de les monedes virtuals i el 41% dels espanyols està d'acord que el valor de les monedes digitals augmentarà durant els propers 12 mesos. Finalment, un 38% dels espanyols pensa que són el futur de les despeses en línia i la inversió. Aquestes dades situen Espanya a la mitjana europea (35%), i suposen un augment de set punts percentuals des de 2015.

Quan es tracta de compres habituals, aproximadament la meitat (49%) dels europeus indica que no vol canviar la forma en què paguen. Entre els que són més propensos a canviar-la, un 30% estaria disposat a utilitzar moneda virtual per realitzar un pagament online internacional, el 26% les utilitzaria per comprar un bitllet i el 21% per pagar despeses com impostos o la factura de la llum. No obstant això, només el 15% consideraria rebre el seu salari net en bitcoin o similar.

'BOMBOLLA ESPECULATIVA' SEGONS EL BANC D'ESPANYA

L'estudi també apunta que invertir en moneda virtual es percep més arriscat que invertir en altres actius. Per exemple, gairebé la meitat dels europeus, el 46%, pensa que invertir al mercat d'accions és menys arriscat que invertir en monedes virtuals. Potser aquest sigui un dels motius pel qual el 23% dels espanyols afirma que mai invertirà en moneda virtual. Entre aquells que sí que tenen intenció de fer-ho, un 33% buscarien orientació en el seu assessor bancari i un 22% en pàgines web especialitzades.

Aquesta realitat xoca amb el comunicat conjunt dels supervisors dels mercats nacionals, que al febrer van avisar sobre el risc que comporta per a l'inversor minorista invertir en monedes virtuals com el bitcoin. La postura dels reguladors és que aquests actius no estan recolzats per un banc central o altres autoritats públiques, encara que es presenten en ocasions com a alternativa als diners de curs legal, si bé tenen característiques molt diferents.

Atès que la seva circulació és molt limitada i que el seu valor oscil·la fortament, no poden considerar-se un bon dipòsit de valor ni una unitat de compte estable, prosseguien, alhora que destacaven que "han experimentat fortes revaloracions que reflecteixen patrons propis de bombolles especulatives, acompanyades de variacions extremes en els seus preus".

HISENDA, DONA PISTA DELS PROPIETARIS DE MONEDES VIRTUALS

L’incipient mercat dels actius virtuals també ha centrat els esforços del Ministeri d'Hisenda contra el frau fiscal. Experts en qüestions legals al voltant de les monedes virtuals recorden Bolsamanía que els propietaris de bitcoin estan obligats a declarar les alteracions patrimonials que es desprenguin de la seva cotització. "D'aquí l'IRPF, tributen com a guanys i pèrdues patrimonials i només al moment de la seva venda, exactament igual que qualsevol altre actiu", assenyalen.

Aquest 2018, a més, l'Agència Tributària ha iniciat l'enviament de requeriments d'informació a més de 60 entitats que intervenen en l'adquisició o venda de monedes virtuals, fonamentalment a entitats financeres, a intermediaris com cases de canvi, passarel·les de pagament i entitats vinculades amb caixers automàtics, i a empreses que admeten pagaments amb monedes virtuals, segons han indicat a Europa Press fonts d'aquest organisme.

Noticias relacionadas

contador