cb tregua china eeuu

Alts funcionaris de comerç dels EUA i la Xina han reafirmat el seu compromís amb la 'fase 1' de l'acord comercial, després de mantenir una conversa telefònica, malgrat els retards de les reunions previstes i l'intercanvi de declaracions que s'ha vist darrerament.

El representant de Comerç dels EUA, Robert Lighthizer, i el Secretari del Tresor, Steven Mnuchin, han mantingut una conversa telefònica amb el vice-primer ministre xinès, Liu He, per "discutir l'aplicació de la històrica 'fase 1' de l'acord comercial entre els Estats Units i la Xina", segons un comunicat de l'oficina del Representant Comercial dels EUA (USTR) publicat aquest dilluns a la nit. La conversa també ha estat confirmada per l'agència estatal de mitjans de comunicació xinesa Xinhua.

"Totes dues parts veuen progressos i es comprometen a prendre les mesures necessàries per assegurar que l'acord arriba a bon port", va dir l'oficina del Representant Comercial dels EUA en una declaració després del que va descriure com una "trucada programada regularment".

La trucada s'esperava originalment el 15 d'agost, sis mesos després que es fes l'acord comercial. Però Trump, que ha expressat sovint el seu malestar amb la Xina, a la qual considera autora de la pandèmia del coronavirus, va dir la setmana passada que havia posposat les converses amb el gegant asiàtic perquè "no vull tractar amb ells ara".

El Ministeri de Comerç de la Xina ha confirmat que els dos països manté un "diàleg constructiu" i han acordat continuar impulsant l'aplicació de la 'fase 1' de l'acord comercial.

El USTR ha declarat que les dues parts "van abordar les mesures que la Xina ha adoptat per dur a terme canvis estructurals" en qüestions com la protecció dels drets de propietat intel·lectual, l'eliminació d'impediments per a les empreses estatunidenques dels sectors de serveis financers i agricultura i l'eliminació de les transferències de tecnologia forçades. "Les parts també van discutir els importants augments de les compres de productes estatunidencs per part de la Xina, així com les futures mesures necessàries per a aplicar l'acord", ha precisat.

Noticias relacionadas

contador