ep may 26 2020 i- washington dc united states president donald trump speaks during an event on
Contacto

El Departament de Comerç estatunidenc ha afegit 24 empreses xineses a la llista d'entitats subjectes a restriccions pels riscos de seguretat que representen, per col·laborar amb les reivindicacions sobiranes de Pequín a la mar de la Xina Meridional.

Entre les firmes damnificades, hi figuren unes quantes filials de la Companyia Construcció de Comunicacions de la Xina que haurien col·laborat a aixecar i militaritzar les illes artificials que Pequín va començar a construir l'any 2013 en aigües en disputa, la qual cosa s'entén com una "provocació" a ulls de Washington.

Wilbur Ross, el secretari de Comerç nord-americà, ha estimat en un comunicat que les empreses han exercit un paper "significatiu" en aquestes tasques i, per tant, "han de rendir comptes". En aquesta línia, ha recordat que tant els Estats Units com diversos països veïns de la Xina han condemnat aquestes activitats.

Per part seva, el secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha ressaltat en una altra nota que la construcció de les illes ha contribuït a "desestabilitzar la regió, aixafar els drets sobirans dels seus veïns i causar una devastació mediambiental incalculable".

Pompeo ha subratllat que Pequín no hauria d'utilitzar empreses públiques "com a armes per a imposar la seva agenda expansionista". "Els Estats Units actuaran fins que vegem que Pequín posa fi a les coaccions a la mar de la Xina Meridional i seguirem fent costat als nostres aliats mentre resisteixen aquesta activitat desestabilitzadora", ha afegit.

El cap de la diplomàcia nord-americana també ha anunciat que l'Administració de Donald Trump imposarà restriccions sobre visats a ciutadans xinesos que siguin considerats "responsables" o "còmplices" de les activitats del gegant asiàtic en territoris en disputa. Les persones assenyalades no podran entrar als Estats Units, ni tampoc els seus familiars directes.

Noticias relacionadas

contador