ep archivo   viviendas pisos
EUROPA PRESS - Archivo

Durant el primer trimestre, l'habitatge lliure es va encarir un 6,3% enfront del mateix període de l'any anterior. Una taxa 2,1 punts superior a la del trimestre previ, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Suposa la seva pujada més gran des del tercer trimestre del 2022.

S'han registrat increments de dos dígits en dos dels tres darrers trimestres. A més, des del segon trimestre del 2014, el preu de l'habitatge ha anat pujant de manera ininterrompuda, és a dir, acumula 40 trimestres a l'alça. Tot i això, aquest increment arriba després que el preu moderés la seva pujada al 4% el 2023.

Per tipus d'habitatge, la taxa anual de l'habitatge nou va pujar 2,6 punts, fins al 10,1%, mentres que la de segona mà es va elevar un 5,7%, més de dos punts per sobre de la registrada al trimestre anterior. En aquest cas, puja sense parar des del segon trimestre del 2014 i és el major increment des del tercer trimestre del 2022.

Per CA, els preus de l'habitatge van presentar taxes anuals positives a totes.

Les pujades més grans de preus es van produir a Andalusia (7,9%), Comunitat Foral de Navarra (7,6%) i La Rioja (7,1%). I les menors, a Castella-La Manxa (4,9%), Principat d'Astúries i Galícia (5,1% a totes dues).

Pel que fa al trimestre anterior, els preus d'habitatge es van elevar el 2,6% entre el gener i el març.

Per tipus d'habitatge, els preus de l'habitatge nou van augmentar un 5,5%, màxim augment des que va començar la sèrie. Per part seva, els preus de l'habitatge de segona mà han pujat un 2,2%.

contador