ep una calle de la capital donde transeuntes realizan compras de primera necesidad en los pocos
Marta Fernández Jara - Europa Press

Els governs de tot el món s'enfronten ara, una vegada assolit el pic de contagis per coronavirus, a una difícil decisió: com i quan desbloquejar l'economia. La reobertura, després del dur confinament que s'ha imposat a molts països, pot complicar-se si s'actua massa aviat o si no es prenen les precaucions necessàries, i per això s'imposa la prudència. Ningú no vol arriscar-se, i la por a una segona ona de contagis és gran, sobretot perquè com diuen els experts "haver de restablir restriccions greus pot ser políticament i econòmicament molt més perjudicial -i pot ser molt més difícil d'aplicar- que mantenir algunes restriccions una mica més de temps".

Així ho asseguren els experts de Berenberg, que apunten que per desbloquejar el món després del Covid-19, els governs hauran de "trobar l'equilibri entre la reducció dels tancaments per tal de reiniciar les economies i gestionar el risc d'una nova gran onada de contagis, si l'augment de les interaccions humanes permet que el virus torni a infectar més persones". El problema ja no és tant la recessió en si, sinó tenir prou controlat el brot per evitar mals pitjors.

I és que, assenyala Rabobank, "per a un negoci en dificultats, l'esforç de reobrir, i després haver de tornar a tancar, pot resultar econòmicament i psicològicament desastrós". Com va passar, recorden els seus analistes, amb "la segona ona de la grip espanyola del 1919, que va resultar ser la més mortal per a qui la va contreure".

Per ara, la majoria dels països occidentals han adoptat una estratègia similar, que és "gestionar la propagació del virus enlloc d'eradicar-lo per complet". I encara que segons Berenberg els bloquejos a Europa "no són tan severs" com els de la regió xinesa de Wuhan (els països occidentals estan mirant de frenar la propagació del virus perquè el sistema de salut pugui fer front a la càrrega de casos), trobaran problemes a l'hora de la reobertura.

"Europa i els EUA s'acosten a una etapa crítica en la lluita contra la pandèmia", que és la sortida del confinament, i encara que els costos econòmics exerceixin un paper important, no seran "decisius en el debat a gran part d'Europa", afirma Berenberg. I és que "no hi ha un consens clar sobre què és millor fer ara", assenyala Rabobank.

TRAÇANT L'ESTRATÈGIA DE SORTIDA

Alguns països ja estan adoptant les primeres mesures cautelars per alleujar algunes de les restriccions que estan paralitzant l'activitat econòmica, com Alemanya, que ha anunciat que a principis de maig obriran alguns col·legis i botigues. També el president dels EUA, Donald Trump, ha presentat un pla per reobrir l'economia tan aviat com sigui possible, encara que Morgan Stanley creu que no estarà plenament operativa fins a finals de 2021.

No obstant això, molts governs semblen preferir "errar per la banda de la precaució mèdica" perquè "no volen arriscar-se a una nova onada d'infeccions". Malgrat això, els experts de Berenberg esperen una reobertura parcial a mitjan maig. "Serà menys negre que l'abril a alguns països europeus", diuen, i apunten que així serà com traçaran els països l'estratègia de sortida:

- Els països procediran gradualment i aprendran de les experiències dels altres.

- Com que passaran com a mínim dues setmanes abans que es pugui veure amb claredat si el virus s'està propagant de nou amb rapidesa, és probable que el procés sigui molt gradual.

- La majoria dels països probablement suavitzaran les seves restriccions de tal manera que encoratgin els ciutadans a complir les restriccions que continuen vigents.

- L'obertura de més botigues i fàbriques que puguin complir les normes de distanciament social arribarà en una etapa inicial.

- Aquestes mesures sovint aniran acompanyades de l'obligació de portar màscares facials al transport públic.

- Els grans esdeveniments públics probablement seran els últims a tornar a celebrar-se. No abans de cap d'any.

Sigui com sigui, apunten per la seva part els analistes de Rabobank, "fins i tot després de la reobertura, la vida normal no serà normal com la coneixíem". "Crucialment, si no aconseguim la reobertura just ara, moltes veus adverteixen que podem començar a mirar el rellotge, i posar-nos a esperar la segona ona d'infeccions per coronavirus", avisen.

Noticias relacionadas

contador