- El tímid desenvolupament de la inflació recent permetrà a Draghi retirar els estímuls gradualment sense sobresalts
- Les negociacions del Brexit, les eleccions italianes i els aranzels de Donald Trump són els principals riscos que afronta Europa a curt termini
El Banc Central Europeu (BCE) neda en aigües tranquil·les. I ho fa gràcies al fet que la inflació, per ara, no repunta de manera descontrolada. El seu president, Mario Draghi, va donar la setmana passada un primer pas cap a la normalització monetària, més per recuperar marge davant de futures recessions, que perquè l'economia en mostri necessitat.
L'italià va anunciar dijous passat la seva negativa a ampliar el volum i la durada de compra d'actius de la institució a través del seu programa de compra d'actius (APP), que seguirà vigent fins a situar-se en un compte de 30.000 milions al mes. Els tipus d'interès no es toquen per ara, i és que la inflació no apareix.
Les previsions del BCE mostren que l'avanç dels preus no creixerà a nivells propers del 2% fins passat 2020, data en la qual el president ja haurà abandonat la seva cadira des de l'octubre de l'anterior exercici. Per tant, la situació permetrà al banquer retirar gradualment els estímuls sense més sobresalts. Degroof Petercam Asset Management (DPAM) assegura que el desenvolupament dels tipus d'interès és una incògnita per a aquest exercici, sense pressions inflacionistes que fixin un camí clar, amb una previsió màxima d'arribar a l’1% per als tipus oficials. Fet que, a dia d'avui, és improbable.
No obstant això, la volatilitat dels mercats augmentarà amb el ball de cadires. En tot just un any i mig Draghi abandonarà el seu lloc, i la possibilitat que la posició del nou president sigui més restrictiva amb els estímuls farà augmentar la volatilitat, segons apunten des de la gestora d'origen belga.
Els indicadors econòmics de l'Eurozona es van mantenir sòlids al març, encara que comencen a suggerir que el ritme de la recuperació es frena, explica la gestora a través del seu informe de març sobre la perspectiva econòmica global. Els nivells d'atur continuen per sobre de les xifres prèvies a la crisi, amb desequilibris entre els mercats laborals de cada país. En qualsevol cas, el baix atur no fa repuntar la inflació, encara que encara és massa aviat per rebutjar la seva relació inversa, segons apunta DPAM.
No hi ha previsions d'augments en els tipus a curt-mitjà termini, amb el BCE temorós a cometre errors passats, pujant el preu del diner massa aviat. Fet que es produirà al març de 2019, segons apunten els analistes de la gestora belga. A curt termini, les negociacions del Brexit, el resultat de les eleccions italianes i l'auge de polítiques proteccionistes a l'altre costat de l'Atlàntic seran els principals focus de risc per al desenvolupament de l'economia europea, per la qual les previsions continuen sent positives, relata l'informe.