Nou cop a les perspectives d'Espanya. Just quan la ministra d'Economia, Nadia Calviño, assegurava que espera una ràpida recuperació després del Covid-19, UBS ha publicat unes previsions gens falagueres. Creu que la crisi del coronavirus afectarà greument el país, de manera que el Producte Interior Brut (PIB) es contraurà enguany un 4%, mentre que el dèficit es dispararà per l'enorme despesa realitzada per mitigar la pandèmia, i acabarà l'any a un 6%. A més, apunta que "es podrien perdre fins a gairebé dos milions de llocs de feina, disparant l'atur fins al 20%".
L'escenari central que contempla el banc suís és que a Espanya el pic de la corba de contagis es veurà "a mitjan abril", per la qual cosa les mesures de contenció aprovades pel Govern, i que sumiran a l'economia "en una forta recessió", es prolongaran "fins a finals d'aquest mes". A causa d'això, els seus càlculs són que hi haurà una reducció "de més del 5%" en la demanda interna per "l'enfonsament simultani del consum i l'activitat empresarial, afegit a l'enfonsament del turisme".
Noticia relacionada
HSBC cree que el coronavirus golpeará tanto al PIB de España que solo crecerá un 0,5%I és que aquest sector, que és un dels quals més aporta al PIB espanyol, "sofrirà danys més persistents" per la crisi sanitària i "està abocat a un ajust estructural". UBS estima que el turisme estranger caurà un 39,2% enguany, i això és un problema, perquè el sector viu principalment de les arribades de visitants forans. De fet, l'any passat Espanya va rebre 83,7 milions de turistes estrangers, rècord històric.
Segons opinen, el cop que sofrirà el turisme afectarà, i molt, l'economia. "L'aturada total del sector restarà temporalment al voltant d'un 3% al PIB i destruirà més d'1 milió de llocs de feina", diu l'entitat suïssa. "El turisme desapareix durant la crisi sanitària, amb efectes devastadors per a l'economia espanyola", que es recuperarà "més lentament que d'altres països, però creixerà més el 2021", any per al qual pronostica un creixement del PIB del 2,5%. Per a enguany, no obstant, diu que el PIB pot arribar a contreure's entre un 2% i un 8%, "en funció de la durada de l'aïllament i de l'èxit dels plans per atenuar la destrucció d'ocupació i de teixit empresarial", encara que el seu cas base és que la reculada sigui del 4%.
Així mateix, afirma que els problemes per a l'ocupació poden ser també molt greus, encara que diu que seran temporals. "Al voltant de 2 milions de treballadors i autònoms poden trobar-se en atur en el punt més profund de la crisi, encara que la recuperació serà forta i ràpida fora del sector turístic. La taxa de desocupació podria encara rondar 16% per a finals de 2021", augura UBS.
L'entitat creu que "les mesures de substitució d'ingressos són crucials per evitar que el mal social i econòmic -i la deterioració dels comptes públics- sigui sever i permanent". Sobretot perquè espera que el dèficit públic es dispari "donat l'augment de la despesa per afrontar la crisi", i que el deute "salti al 105%-115%", encara que diu que aquest cost "serà íntegrament finançat pel Banc Central Europeu (BCE) i no provocarà una pujada de les primes de risc ni dels costos de finançament per a l'economia real".
"La contracció del primer i segon trimestre d'enguany probablement és més profunda que al quart trimestre de 2008 i el primer de 2009", indica el banc suís, que remarca, no obstant això, que "els riscos sistèmics són molt menors que fa una dècada, gràcies al suport del BCE, la solvència del sector bancari, l'absència de bombolles i el superàvit de la balança de pagaments". Per això descarta que calgui implantar "mesures de control de capitals o d'augment radical de la pressió tributària". És a dir, que UBS no espera pujades d'impostos.
Noticia relacionada
Goldman ve negro el futuro de España y cree que el PIB se contraerá más de un 9% este añoDISTRIBUCIÓ DE LA DESPESA EN TEMPS DE CONFINAMENT
Els analistes de l'entitat suïssa apunten que en aquests temps de confinament, els espanyols destinen més del 50% de la despesa a aliments, salut i subministraments bàsics, que fins i tot creixen en l'aïllament. Aproximadament un 15% (roba i altres béns duradors) simplement "es posposarà", però "gairebé un 30% està en risc de perdre's si s'allarga la crisi", comenta UBS. Creu que la despesa de les llars caurà ara "molt més que el 2009, però la recuperació serà igualment potent, ajudada per l'aflorament del consum latent en béns de consum durador, com ara cotxes i electrònica i pel major turisme intern".
Sobre la inversió empresarial, diu que retrocedirà al seu "punt més baix de la Gran Recessió". "Després d'anys de gran creixement juntament amb les exportacions, la inversió en actius fixos podria enfonsar-se més d'un 35%" i després recuperar-se aproximadament 3/4 d'aquesta pèrdua d'aquí a finals de 2021.