• El membre del gabinet de Rajoy afirma que cap dels seus col·legues de l'Ecofin creu viable aquest escenari
  • "Sabem que intentaran provocar-nos perquè reaccionem"
deguindos713

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns, quan es compleix el termini de 48 hores donat per Hisenda perquè la Generalitat presenti la relació de despeses que confirmi que no s'estan destinant fons al referèndum de l'1 d'octubre, que l'escenari de la independència és completament "inviable" i que no es produirà. A més, ha assenyalat que en l'hipotètic cas que es produís l'escissió les conseqüències per a Catalunya serien devastadores, fins al punt que el PIB podria caure "entre un 25% i un 30%".

"L’empobriment general de la societat catalana seria brutal" amb la independència, assegura De Guindos

Així ho ha indicat en una entrevista a la Cope, en què ha afirmat que la independència de Catalunya és, des del punt de vista econòmic, completament "irracional". "Es quedaria fora de la Unió Europea i de l'euro, cosa que suposaria que el 75% de la producció catalana estaria subjecta a un aranzel", ha dit De Guindos, que ha criticat que els polítics secessionistes no expliquin quines podrien ser les conseqüències de aquesta decisió.

A més, ha remarcat el ministre, amb la independència "els bancs domiciliats a Catalunya se n'haurien d'anar, cosa que generaria una incertesa brutal, i els catalans haurien de crear la seva pròpia divisa". "L’empobriment general de la societat catalana seria brutal", ha sentenciat De Guindos, que augura també que la xifra d'atur de la regió es doblaria en el cas que es produís la separació, cosa que segons ha dit el Govern "no permetrà que passi".

"Els inversors i els meus col·legues de l'Ecofin no consideren que sigui un escenari viable, no l'incorporen als seus càlculs", ha dit el titular d'Economia, que ha insistit que l'Executiu de Mariano Rajoy "no deixarà que passi" perquè "la seva obligació és defensar la societat catalana".

"UNA DESLLEIALTAT"

De Guindos també ha definit el repte secessionista de la Generalitat de Catalunya com "una deslleialtat", i ha insistit que la independència no és un escenari "alternatiu ni viable", sinó que més aviat és "una mena de cavall de Troia perquè Catalunya tingui un govern radical".

"Nosaltres sempre anem a donar una resposta equilibrada, en funció dels plantejaments de la Generalitat", ha explicat el ministre. En ser preguntat per l'ultimàtum del departament de Cristóbal Montoro, que divendres passat va aprovar noves mesures de control financer sobre Catalunya i va donar un termini de 48 hores perquè l'Executiu de Carles Puigdemont aporti la relació de despeses que el Govern està reclamant setmanalment des del passat mes de juliol, després que el vicepresident català Oriol Junqueras anunciés dijous que deixarien de fer-ho, el titular d'Economia ha recordat que "no hi ha hagut intervenció de funcions", sinó que l'únic que s'està fent és controlar els pagaments i les despeses "perquè no es financin activitats il·legals".

Segons ha dit De Guindos, el Govern està donant una "resposta ferma, però també prudent i equilibrada", als moviments de la Generalitat. "Sabem que intentaran provocar-nos perquè reaccionem", ha reconegut el ministre, que ha dit que la prioritat és "finançar els serveis públics fonamentals, i donar suport a la defensa de l'estat de dret". "Això és el que farem", ha afegit.

LA SOLVÈNCIA D'ESPANYA NO ESTÀ EN RISC

Finalment, el ministre d'Economia ha assegurat que el desafiament català no afectarà la revisió de la qualificació d'Espanya que algunes agències internacionals, entre elles Moody's, han de realitzar a finals d'aquest mes, atès que "ningú" considera viable la independència de Catalunya. En aquest sentit, ha assegurat que el debat català "no ha impactat de moment" sobre els indicadors econòmics perquè els inversors, els mercats financers i els que presten diners a Espanya no es creuen que hi hagi d'haver independència a Catalunya.

El debat català "no ha impactat" sobre els indicadors econòmics perquè "ningú" es creu que hi hagi independència

"L'impacte sobre la prima de risc és molt marginal; el que hi ha hagut és una modificació de la referència del bo espanyol, la qual cosa va augmentar uns quants punts bàsics la prima de risc, però com a conseqüència del debat sobre Catalunya, l'impacte és inexistent", ha explicat.

A més, ha destacat el bon estat de salut de l'economia espanyola. "El segon semestre no serà molt diferent del primer, l'economia creixerà més d'un 3%, divendres en revisarem les estimacions. Anirà millor del que havíem calculat fa uns mesos", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador