El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, s'ha mostrat convençut que Espanya superarà completament la crisi econòmica aquest any. Segons el ministre, aquest 2016 Espanya serà capaç de recuperar la renda i l'activitat perdudes al llarg d'aquests anys.
Així ho ha indicat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en la qual ha explicat que el gir econòmic ha permès recuperar tot el que s’havia perdut durant el primer exercici de la legislatura, quan van caure tant l'ocupació com l'activitat, i part del que s’havia perdut durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, informa Europa Press. No obstant això, per recuperar-se de manera definitiva de la crisi caldrà recuperar el nivell d'activitat i renda del 2007, la qual cosa, segons el ministre, passarà a finals d'aquest any.
Durant la seva intervenció, De Guindos ha fet balanç de la legislatura, en la qual s'ha aconseguit «revertir completament» la situació que es va trobar el Govern l'any 2011. El ministre en funcions ha repassat l'evolució de les dades econòmiques des del 2008, en què va esclatar la crisi «més profunda» de la història recent d'Espanya.
Al llarg d'aquests anys, Espanya ha passat d'una caiguda del PIB inferior a la zona euro a l'inici de la crisi a una segona recessió «molt més intensa», per recuperar-se després, el 2014, més ràpid que altres països de la zona euro. En aquest sentit, ha recordat que l'economia espanyola s'expandeix actualment el doble que els països de la moneda comuna.
Així mateix, l'indicador del sentiment econòmic, que posa de manifest la valoració que els agents econòmics han fet de l'evolució de l'activitat, va començar a caure amb força a partir del 2008 per remuntar a mitjan 2012, en què va començar a desaparèixer el risc que Espanya hagués de ser rescatada. Segons les dades exposades per De Guindos, ara es troba en màxims històrics i en nivells superiors als anteriors a la crisi.
EVOLUCIÓ DE L'OCUPACIÓ
Quant a l'evolució de l'ocupació, Espanya va tenir un comportament pitjor que altres països en els primers anys de la crisi i fins al 2014. Va ser aquell any que van començar a crear-se llocs de treball més ràpid que en altres països veïns, i en l'actualitat el ritme de creació d'ocupació triplica la mitjana de la zona euro. Segons De Guindos, això demostra que el creixement d'Espanya és «molt més intens» en aquesta matèria.
Segons ha indicat, l'ocupació ha passat de caure més d'un 7% a augmentar més del 3%, alhora que l'atur ha passat d'incrementar-se el 2009 més d'un 80% a caure més d’un 10% aquest any. Així mateix, la temporalitat, que arribava al 29% abans de la crisi, va retrocedir al 23% el 2013, encara que va augmentar fins al 25% el 2015, amb la qual cosa se situa pràcticament en el mateix nivell que el 2010 i «lleugerament per sota» de la taxa del 2007.
També han augmentat les hores treballades, que s'han incrementat més que l'ocupació en els últims anys, la qual cosa, segons el ministre, demostra que l'ocupació creada no és a temps parcial.