• Parla dels problemes a què ens enfrontarem tant en l'aspecte econòmic com en el polític
  • Assegura que la incertesa ja es deixa veure en les dades, que comencen a mostrar "certa desacceleració"

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha alertat avui dijous dels problemes a què ens enfrontem si seguim molt més temps amb un govern en funcions. Ho fa després que aquest dimecres Mariano Rajoy fallés en el seu intent d'aconseguir ser investit president en la primera votació al Congrés. Té una segona oportunitat aquest divendres, tot i que els partits de l'oposició no donen senyals de canviar d'opinió, per la qual cosa el fracàs podria ser inevitable.

"No es poden aprovar lleis" ni adoptar "iniciatives importants des del punt de vista econòmic" que ajudin a mantenir el bon ritme

El titular d'economia ha assegurat en una entrevista a la Cadena Cope que el resultat de la investidura de Rajoy "no va ser positiu" perquè "no tenim govern i Espanya necessita un govern". "Rajoy ha guanyat dues vegades les eleccions i ha fet ofertes de cooperació, de govern de coalició...", mentre que el senyor Pedro Sánchez va parlar "amb una duresa extrema", fet que "reflecteix les contradiccions internes a què s'enfronta" . I el problema, ha dit, és que si seguim molt més temps amb un govern en funcions els problemes es multiplicaran.

Tot i que ha explicat que "serà molt difícil que l'economia espanyola creixi per sota del 3% el 2016", ha assenyalat que "cal mirar més enllà" i ara mateix els "indicadors avançats demostren que s'està produint una certa desacceleració". A més, a això cal sumar que "no es poden aprovar lleis" ni adoptar "iniciatives importants des del punt de vista econòmic" que ajudin a mantenir el bon ritme, i "els mercats ja comencen a preguntar-se què és el que passa a Espanya".

Així mateix, De Guindos ha parlat dels problemes als quals s'enfrontarà la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en un mes si seguim en funcions. "A l'octubre, crec que el dia 6, cessen la presidenta (Elvira Rodríguez) i la vicepresidenta (Lourdes Centeno) de la CNMV, i el Govern no les pot substituir" perquè no pot prendre decisions d'aquesta importància estant en funcions. Afectaria, per tant, la Comissió Executiva de l'organisme, en què no existeix la figura d'un president o vicepresident en funcions, de manera que "paralizarímos el mercat de capitals a Espanya" ja que la Comissió és qui "regula els fullets d'emissió, els fons d'inversió, les sortides a borsa... i no podria funcionar".

ELS PROBLEMES AMB EUROPA

Però el ministre no s'ha quedat aquí. També ha recordat que "el Govern en funcions no pot elaborar els pressupostos", i això impediria complir els compromisos adquirits amb Europa. "Caldria prorrogar els pressupostos, sense cap tipus d'actuació en matèria de política econòmica, i això no serà suficient per complir els objectius compromesos per al 2017", ha alertat De Guindos.

Diu que "el Govern en funcions no pot elaborar els pressupostos" i això impediria complir els compromisos amb Europa

I en ser preguntat si donaria temps a aprovar els pressupostos després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre -potser després d'aquesta cita a les urnes, algun partit estigui més disposat a canviar de postura per facilitar la investidura de Rajoy- el titular d'Economia ha dit que "és molt difícil" per temes de calendari. Els tràmits, ha explicat, es poden accelerar, "però ja anem amb retard. Això ens portaria a incomplir les nostres obligacions, i a haver de tornar a explicar que estem amb un Govern en funcions" que té una capacitat d'actuació limitada. S'intentaria així buscar la comprensió de Brussel·les, que ja va obrir la mà amb Espanya en no imposar una multa per incomplir el dèficit acordat per al 2015.

"Unes noves eleccions serien una tortura per a la ciutadania espanyola. La societat espanyola no vol tornar a votar, seria ridícul", ha assegurat De Guindos, que ha insistit en la "desacceleració" que ja es veu en algunes dades. És per això que ha remarcat que evitar-ho "és responsabilitat de tots". "La incertesa s'acumula" i "a això no podem arribar a Espanya", ha dit.

EL TTIP I APPLE

D'altra banda, en ser preguntat què li sembla el Tractat de Lliure Comerç (TTIP) que la Unió Europea signarà amb els EUA, i que està en el punt de mira després de dir França que vol posar fi a les negociacions, el ministre d'Economia en funcions ha explicat que creu que és un acord positiu.

"L'ascensió del populisme a Europa està afectant, entre d'altres coses el TTIP amb els EUA. Sabem que necessitem aquest acord, es poden fer modificacions per millorar-lo, però aquests acords eleven el creixement potencial de l'economia", ha remarcat De Guindos, que ha dit que si no se signa no podrem queixar-nos "si Europa creix un 1,5%". "L'acord en si mateix és bo, suposa eliminar barreres aranzelàries, especialment per a les pimes", ha remarcat.

Hi ha possibilitats de revertir el Brexit? "És una decisió presa i no hi ha marxa enrere"

I sobre la multa de Brussel·les a Apple -la Comissió Europea li ha reclamat que retorni 13.000 milions d'euros per avantatges fiscals rebuts a Irlanda, en determinar després d'una investigació en profunditat iniciada el 2014 que van constituir ajudes públiques il·legals- Guindos ha dit estar "a favor dels impostos baixos, però cal pagar-los i que no passi com amb Apple". En aquest sentit, ha assenyalat que estem davant un tema de "falta de transparència", i això "portava a una distorsió de la competència". Segons la seva opinió, no és "acceptable" que la companyia nord-americana "pagués els impostos que estava pagant" perquè "és una discriminació per a moltes petites i mitjanes empreses que sí que paguen els seus impostos".

Finalment, sobre el Brexit, és a dir, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), De Guindos ha indicat que no hi ha forma d'aturar-a, perquè "és una decisió presa" i "no hi ha marxa enrere". I ha considerat molt possible que Madrid es converteixi en la nova City: "Té possibilitats, moltes coses a favor", encara que serà difícil sense un govern que prengui decisions i aprovi un paquet de mesures per aconseguir-ho, ha acabat dient.

contador