ep archivo - el gobernador del banco de espana pablo hernandez de cos
EUROPA PRESS - Archivo

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, considera que el cicle de flexibilització monetària per part del Banc Central Europeu (BCE) ha començat, però creu que “la velocitat i el moment exacte de les futures baixades de tipus dependran de les dades".

"Crec que és el moment adequat. Cal prendre una mica de perspectiva per valorar la decisió", ha assegurat en una entrevista a TVE.

Tot i això, el governador, que és membre del BCE, no s'ha volgut comprometre respecte als passos futurs de l'organisme i ha reiterat el discurs de la presidenta, Christine Lagarde, en emfatitzar que prendran les decisions reunió a reunió. "La direcció està clara. Analitzarem dades mes a mes, reunió a reunió", ha subratllat.

En aquest sentit, Hernádez de Cos ha posat el focus que "encara hi ha molta incertesa ara sobre el procés de reducció d'inflació que queda, que és el més curt, però que pot estar ple de sots".

De fet, cal recordar que el BCE ha revisat a l'alça les seves previsions d'inflació per a aquest any i el proper, en comparació amb les projeccions anteriors del març. Ara, estima que la taxa general farà una mitjana del 2,5% el 2024 i el 2,2% el 2025, dues dècimes més en els dos casos, situant-se a l'1,9% el 2026.

"Hi pot haver canvis en els preus energètics. Els de sector serveis són més rígids, amb més resistència a la baixa, i ho estem observant, perquè els salaris també han augmentat amb força als últims trimestres i hem de veure que es van moderant progressivament i que els marges (empresarials) estan exercint de matalàs”, ha assenyalat el governador.

Pel que fa a l'OPA hostil llançada per BBVA sobre Banc Sabadell, Hernández de Cos ha emfatitzat que el Banc d'Espanya conjuntament amb el Banc Central Europeu analitza aquesta qüestió des de la perspectiva de l'estabilitat financera. "Això és el que farem al seu moment degut", ha conclòs.

contador