• La votació final és secreta i se celebrarà el 20 de novembre en una cita a la qual concorren 19 candidates
dastis sesion control febrero

A cinc dies que 'els Vint-i-set' votin a Brussel·les el destí de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès), que hagi d'abandonar Londres pel Brexit, la candidatura de Barcelona, ​​a la qual se li ha complicat ficar-s’ho a la butxaca, per la crisi política a Catalunya, ha centrat l'atenció al Congrés. El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha reconegut que la batalla per l'agència de medicaments "sembla difícil en aquestes circumstàncies".

Ha assenyalat, en resposta a les preguntes de la diputada del PSC, Meritxell Batet, que el conflicte polític que viu la comunitat pesa en les opcions de la capital catalana a acollir el cor de la indústria farmacèutica europea. Durant la sessió de control al Govern de la Cambra baixa ha insistit, però, que "ens deixarem la pell en la negociació sobre l'EMA".

"El Govern d'Espanya ha donat suport a la candidatura de Barcelona des del principi. Creiem que és bona per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea", ha insistit. "Anem a redoblar els esforços, estem redoblant-los d'aquí al 20 d'aquest mes", ha afegit. "El farem pel recolzament que representa no només a Barcelona sinó a Espanya", ha matisat el titular d'Exteriors, perquè "la veiem com una candidatura que uneix i treballarem per ella".

Al seu torn, Batet li ha recordat a Dastis que Barcelona fa uns mesos "era la favorita" i ha aprofitat per carregar contra l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, que acaba de trencar el seu pacte amb el PSC al Govern local. Ha insinuat que la seva actuació "com una independentista" també fa perillar l'opció de la ciutat catalana.

MILÀ O BRATISLAVA

De fet, Barcelona està pitjor posicionada que dos dels seus rivals, Milà i Bratislava, a la recta final de la cursa per emportar-se el lobby farmacèutic. Recents informacions publicades pel 'Financial Times' asseguren que la capital catalana ja ha estat descartada davant els seus principals competidores.

La ciutat espanyola competeix amb altres 18 enclavaments europeus i se situa entre les favorites, si s'observen les enquestes als empleats de l'EMA o l'informe de la Comissió Europea que ha avaluat les característiques tècniques de cada candidata.

No obstant això, el context polític llasta el projecte de Barcelona, ​​els punts forts del qual són disposar d'un edifici ja disponible, comptar amb la infraestructura i xarxa per assegurar una transició suau i funcionament immediat després de la mudança quan l'EMA abandoni Londres al març de 2019. Però la candidatura de Milà, segons defensen els diplomàtics i funcionaris europeus consultats pel 'Financial Times', s'ha vist beneficiada per l'onada d'inestabilitat generada just a l'altre costat de la Mediterrània, a Barcelona.

La votació final és secreta i se celebrarà el 20 de novembre, durant una cita a la qual concorren 19 candidates i durant la qual votaran 27 estats. I si Barcelona queda descartada, Espanya perdrà l'última oportunitat de quedar-se amb una de les agències europees que abandonen Londres pel Brexit, ja que l'EBA amb tota seguretat anirà a parar a Frankfurt.

Noticias relacionadas

contador