ep el inversor estadounidense ray dalio fundador de bridgewater associates
DEUSTO - Archivo

Ray Dalio, fundador del fons de cobertura Bridgewater Associates, ha assenyalat que la Xina és el vencedor de la guerra comercial que manté amb els Estats Units. Així mateix, el cèlebre inversor ha indicat que l'enfrontament entre les dues potències principals del món probablement no es convertirà en un conflicte militar, malgrat el repunt de la tensió motivat per l'episodi dels globus espia.

En una conferència a Dubai (Emirats Àrabs Units), Dalio ha assegurat que el dòlar està perdent la batalla contra el iuan xinès, que estava començant a utilitzar-se més àmpliament per al comerç internacional, i ha subratllat que els veritables guanyadors de la confrontació seran aquells capaços d'aprofitar tant de Washington com de Pequín.

Per al cèlebre inversor, el gegant asiàtic porta la davantera en el conflicte “si ens atenim a les xifres, el percentatge del comerç mundial i el domini”, malgrat els intents dels Estats Units de torpedinar la seva economia.

Durant els darrers mesos, el govern de Biden ha intentat frenar l'accés de la Xina a tecnologia de semiconductors i està fomentant que els seus aliats facin el mateix, alhora que treballa per reduir la dependència dels Estats Units de la Xina en matèria de mercaderies.

Tot i això, Dalio creu que la principal amenaça per als Estats Units és interna. Pel fundador de Bridgwater, “el deteriorament de les infraestructures, l'educació, els conflictes polítics, (la disputa per) el lideratge”, juntament amb la crisi dels opioides i la creixent bretxa entre pobres i rics, són alguns dels símptomes del declivi nord-americà.

"Sigues fort, si ets fort i sa, estaràs bé a nivell nacional i internacional", ha sentenciat. A més, ha reconegut que espera que l'escalada de tensió no arribi a esclatar.

No és la primera vegada que Dalio es pronuncia de manera similar sobre aquesta qüestió. El gener passat, el cèlebre inversor va afirmar que l'era d'un “ordre mundial dominat pel dòlar” i una economia globalitzada estava “desapareixent”.

“Ara les grans potències i els seus aliats formaran blocs econòmics, monetaris i militars. Estem veient com creix el populisme i el nacionalisme de cada país en preparació per a més conflictes”, va assegurar Dalio.

Així mateix, el fundador de Bridgewater va subratllar que els Estats Units, Europa i el Japó “s'han endeutat molt i han desenvolupat una dependència dels seus bancs centrals per imprimir diners per tal de comprar el deute públic”. Per a Dalio, aquest augment de la monetització del deute "significarà que els tenidors d'actius de deute obtindran mals rendiments ajustats a la inflació".

“Els qui vulguin la globalització miraran ara més enllà dels Estats Units, la Xina i Europa”, va concloure.

Noticias relacionadas

contador