ep archivo   berganza en valladolid una de las promociones eficientes que acaba de entregar aedas
AEDAS HOMES - Archivo

En propietat, sostenible, digitalitzada, situada a un entorn rural i amb una estada per teletreballar. Els espanyols més satisfets amb casa viuen en una casa amb aquestes característiques. El darrer any, el nivell de felicitat a les llars espanyoles ha augmentat.

Els espanyols són avui més feliços als seus habitatges que fa un any, segons la nova edició de l'Observatori Aedas Homes, que recull que els espanyols qualifiquen la felicitat a casa amb una nota mitjana de 7,5 punts sobre 10, per sobre del 7,3 de fa un any. Els enquestats es mostren ara més satisfets, perquè manifesten haver millorat els últims 12 mesos la relació amb els seus veïns i estan més contents amb la urbanització, les qualitats i la ubicació on resideixen.

L'estudi també recull que el segment social de més edat (de 51 a 65 anys) és el que experimenta més felicitat a la llar, amb 7,6 punts sobre 10. En canvi, els menys contents són els més joves (7,3).

"Hi ha una correlació entre l'edat i la felicitat a casa: a mesura que augmenta l'edat de l'enquestat augmenta la satisfacció. Aquesta realitat torna a posar de manifest un dels grans problemes socials: la mala relació entre els joves i l'habitatge" , explica Jorge Valero, director de Data d'Aedas Homes.

També constata un nivell de felicitat més gran a l'habitatge segons les seves opcions de teletreball: els enquestats que teletreballen dos o tres dies a la setmana es mostren més contents amb el seu domicili que els que treballen un sol dia de la setmana en remot.

Una altra de les conclusions que es desprenen de l'informe és el paper de la sostenibilitat com a factor que suma felicitat a la llar. Els enquestats que resideixen en habitatges amb les qualificacions energètiques més altes (A o B) diuen que se senten més feliços (8 punts sobre 10) que els que tenen una qualificació baixa (F, G), que qualifiquen la seva felicitat a la llar amb una nota mitjana de tot just 6,6 punts.

En aquesta recerca de la felicitat i el confort a la llar, l'interès per un habitatge més digitalitzat també ha crescut al darrer any. Els espanyols valoren cada cop més les mesures que els fan més feliços a casa a nivell tecnològic com, per exemple, disposar d'una xarxa social per comunicar-se amb els veïns, l'ús de robots aspiradors i panys intel·ligents, disposar de domòtica o comptar amb un assistent de veu i punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

Per CA, la felicitat a la llar varia depenent de la comunitat on es viu, sent els extremenys i els castellanolleonesos els més satisfets amb puntuacions del 7,8 i 7,7 respectivament. Per contra, les regions amb els ciutadans menys satisfets amb casa seva són les Canàries (7,3) i Andalusia, Catalunya, Madrid, Múrcia i el País Basc, totes amb una puntuació de 7,5.

contador