crisis energetica
© Alberto Sánchez

Hi ha diversos temes importants ara mateix sobre la taula als mercats, però n'hi ha un especialment rellevant per les impressionants ramificacions que té, que podrien fins i tot acabar amb la recuperació econòmica. És la crisi energètica que ja està vivint Europa i que també està colpejant a altres països... i que amenaça amb anar a molt més a mesura que arriba el mal temps.

La situació sembla haver enxampat els líders europeus desprevinguts, sense plans de reacció consensuats i amb una política monetària que no comptava amb aquest element "sorpresa" i que es nega a admetre que tot això sigui més que "temporal".

La pujada dels preus del gas i l'electricitat a Europa durant els últims mesos ha portat els preus de l'energia a un màxim històric a l'agost, cosa que ha amplificat el repunt de la inflació i ha fet que la taxa general del quart trimestre de 2021 s'acosti al 4%. Els experts avisen que, per molt que alguns països (fins i tot Espanya) hagin pres mesures concretes per intentar acabar amb la situació, no s'evitarà que impacti en la recuperació.

"Una tardor ventosa i plujosa podria, en part, canviar la sort ràpidament. No obstant això, el contrari agreujaria els riscos d'abastament energètic"

"Això reduirà la renda disponible de les llars, augmentarà la base de costos de la indústria i possiblement accelerarà la retirada dels estímuls per part del BCE al proper any", afirmen des d'Oxford Economics.

Els països del Vell Continent depenen cada vegada més del gas per satisfer les seves necessitats energètiques a mesura que abandonen els combustibles nocius i opten per fonts d'energia més respectuoses amb el medi ambient. No obstant això, no hi ha prou gas per satisfer la creixent demanda. Per això, intenten assegurar-se el subministrament fins i tot a preus més alts, mentre que els països productors, com Rússia, no estan disposats a exportar amb l'hivern a les portes i ho emmagatzemen per satisfer la seva pròpia demanda interna.

"És probable que les restriccions del subministrament de gas tinguin ramificacions a les indústries europees, amb possibles efectes indirectes en altres parts de món. Els governs ja han advertit de possibles apagades i interrupcions en les fàbriques. Així mateix, la producció d'altres fonts d'energia, com els aerogeneradors, ha disminuït considerablement a causa del clima més tranquil, i les centrals nuclears s'estan reduint, cosa que fa que el gas sigui encara més important per a la regió", detalla Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com

"ELS MOTORS ESTAN INTERRELACIONATS"

"Els preus del petroli pugen a nous màxims de diversos anys, Europa s'enfronta a preus rècord del gas natural i l'electricitat, el Regne Unit pateix escassetat de combustible a les seves estacions de servei i la Xina veu com es produeixen talls d'electricitat i tancaments forçosos de fàbriques", enumera Julius Baer, ​​per qui els "motors fonamentals" d'aquesta crisi estan interrelacionats.

"El ràpid repunt de la indústria manufacturera des dels mínims de la crisi econòmica de l'any passat va sobrecarregar les complexes i lentes cadenes de subministrament d'energia. A més, les condicions meteorològiques menys predictibles i els imprevistos polítics porten amb si interrupcions selectives, la qual cosa se suma, en última instància, a una dinàmica que es reforça a si mateixa i que alimenta els preus de l'energia", detallen.

Això sí, en opinió del banc suís, el complex escenari energètic europeu s'ha convertit en "l'indicador de la febre energètica mundial", pels seus mercats de gas, carbó, emissions i electricitat, estretament interconnectats, així com per la seva dependència de les importacions de gas natural i carbó.

MÉS QUE EVERGRANDE

La situació amb l'energia és a dia d'avui un problema més rellevant per a la Xina que la crisi d'Evergrande que tan preocupat té també el mercat, segons els economistes de Pantheon Economics.

"La crisi energètica tindrà un major impacte a curt termini que la promotora" en l'activitat econòmica xinesa, reconeixen, mentre posen l'accent en la greu situació que també s'enfronta el gegant asiàtic i que és un element més que els portarà a retallar les seves previsions del PIB. Cal recordar que Goldman Sachs i Nomura van fer aquest dilluns el mateix amb les estimacions de creixement de la Xina per a aquest any.

Nou províncies xineses han rebut l'ordre de reduir el consum d'energia després de sobrepassar els objectius durant el primer semestre. En conjunt, aquestes províncies representen el 40% del valor afegit de la indústria xinesa i el 35% del PIB. Per empitjorar les coses, altres cinc províncies es veuen obligades a racionar l'electricitat.

Segons Julius Baer, ​​el que està passant a la Xina difereix en part del que es veu a Europa. Així, explica que diversos observadors del mercat suggereixen que els talls d'electricitat i les interrupcions de la producció a la Xina podrien ser conseqüència per què les centrals elèctriques redueixin les seves operacions per disminuir les pèrdues quan els costos del combustible superen les tarifes regulades. Una altra explicació és que les províncies retallen l'ús de l'energia per complir els objectius energètics i d'emissions del govern central, als quals s'han acostat més ràpidament del que s'esperava perquè el repunt econòmic està impulsat per la indústria manufacturera més que pel sector serveis.

"FENOMEN EFÍMER I TRANSITORI"

Diversos escenaris possibles podrien resoldre la crisi energètica, segons l'opinió de Julius Baer. A la Xina, la flexibilització de les restriccions a l'extracció de carbó nacional podria alleujar l'escassetat d'oferta de carbó i donar un respir als preus, però això requeriria un retrocés temporal a l'agenda mediambiental, reconeixen aquests experts. D'altra banda, una reducció forçosa de l'activitat de mineria de les monedes digitals podria alliberar electricitat per a activitats econòmicament rellevants. "Veiem que les dues mesures estan en marxa en part", afirmen des del banc suís.

A Europa, el subministrament de gas natural noruec i rus podria recuperar-se dels talls planificats i no planificats d'aquest estiu, cosa que en part ja està passant. En termes més generals, la generació d'electricitat a partir d'energies renovables podria recuperar estacionalment dels inusuals mínims registrats a principis d'any, tant a Europa (eòlica) com a la Xina (hidroelèctrica).

"En general, atès que els mercats del gas natural i l'electricitat responen a canvis fonamentals i a petits, i tenint en compte l'impacte que el clima i la política podrien tenir en l'equilibri del mercat, seguim veient la crisi energètica com un fenomen efímer i transitori. Una tardor ventosa i plujosa podria, en part, canviar la sort ràpidament. No obstant això, el contrari agreujaria els riscos d'abastament energètic, un escenari que els preus actuals ja semblen anticipar", conclouen des de Julius Baer.

Noticias relacionadas

contador