El principal partit de l'oposició del Regne Unit, els laboristes liderats per Jeremy Corbyn, va proposar aquest dilluns al Parlament britànic una esmena destinada a evitar un Brexit sense acord i que inclou, entre les solucions al mal pas en què es troba el procés, un "vot públic sobre un acord".
Encara que resulta molt improbable que l'esmena sigui aprovada, es tracta d'un gest de gran importància en ser la primera ocasió en què el líder laborista es mostra, com a mínim, obert a la possibilitat de celebrar una nova votació sobre la sortida del país de la Unió Europea.
L'esmena serà votada el proper 29 de gener al costat de l’anomenat Pla B de la primera ministra Theresa May, al qual es donen molt poques opcions de ser aprovat i que consisteix bàsicament en continuar negociant amb Brussel·les per intentar salvar un acord que va ser aclaparadorament rebutjat la passada setmana al Parlament de Westminster.
Després de l'ajustada derrota de la moció de censura llançada per Corbyn un dia després d'aquesta votació, va quedar clar que qualsevol proposta del líder laborista ho tindrà complicat per ser aprovada i res fa pensar que aquesta en serà una excepció. No obstant això, el canvi de postura de Corbyn davant d'un segon referèndum podria obrir la porta a què altres propostes similars puguin passar gràcies al suport del seu partit.
"Aquest és un pas enorme i mostra el compromís de la direcció del partit laborista per frenar el que seria un desastrós Brexit sense acord", defensa, en declaracions recollides per Bloomberg, Mike Buckley, directes de l'organització laborista pro europea Labour for a People's Vote. "Encara es necessita claredat sobre la posició del partit laborista sobre un segon referèndum i sobre si, com volen els afiliats, defensarem amb força la nostra continuïtat a la Unió Europea".
OBSTACLES I ALTERNATIVES
Els principals obstacles per a la celebració d'un segon referèndum segueixen sent l'absència d'una majoria clara, la manca aparent de termini -segons el govern es requeriria fins a un any per organitzar-lo- i la preocupació entre els diputats que la decisió els faci perdre suport en les nombroses circumscripcions electorals angleses on es va imposar el "Sí" a la sortida de la sortida de la Unió Europea en el referèndum de juliol de 2016.
May ha rebutjat públicament aquesta opció que, segons ella, "perjudicaria la cohesió social en fer que els votants perden la fe en la democràcia".
L'esmena s'emmarca en la gradual presa de control sobre el procés que està duent a terme el Parlament britànic i que arribarà al seu cim amb la previsible nova derrota de la primera ministra dimarts que ve, que la deixarà en una posició encara més delicada i sense tot just crèdit polític amb el qual continuar pilotant la sortida del país de la UE.
Entre les opcions més probables, a més de la celebració d'un segon referèndum, es maneja la possibilitat que es produeixi un Brexit en termes molt més suaus que els negociats inicialment amb Brussel·les, com el manteniment del Regne Unit a la unió duanera europea, o un Brexit sense acord, que tindria unes conseqüències econòmiques molt negatives tant per al Regne Unit com per a la resta de la Unió Europea.