- L’ether perd els 200 dòlars, es desploma un 19%
- El mercat de les monedes digitals perd els 100.000 milions de dòlars
Després que els rumors i les especulacions s'hagin succeït durant diverses jornades, les autoritats financeres xineses han obligat a les cases de canvi de monedes digitals del país a abaixar la persiana. I amb efectes immediats. Totes les plataformes d'intercanvi d'actius digitals han rebut ordres precises que han de cessar la seva activitat al gegant asiàtic, de forma voluntària, aquest 15 de setembre.
El bitcoin estén les seves pèrdues després de la notícia i cau per sota dels 3.000 dòlars per primera vegada des de principis d'agost. L'anomenat 'or 2.0' acumula una caiguda de gairebé un 17% durant les últimes 24 hores i segueix presa de les vendes que dominen la seva operativa des que la casa de canvi BTCC, la més antiga del país, amb seu a Xangai, anunciés aquest dijous que tanca les portes el 30 de setembre.
La caiguda del bitcoin s'amplia a un 40% en poc més de 10 dies, des que va arribar la fita dels 5.000 dòlars
La desfeta del mercat de les monedes digitals és majúscul i supera l’onada de vendes del 15 de juliol. L’ether, la segona divisa per capitalització de mercat es desploma un 19% en 24 hores i estén el seu declivi fins a l'àrea dels 200 dòlars, nivells de preu no vistos des de finals de juliol. El panorama és desolador entre les 10 monedes en línia amb més volum, que es deixen al voltant del 20% de mitjana, segons CoinMarketCap, que en el cas del litecoin s'amplia a un 30%. En el seu conjunt, el mercat de les monedes criptogràfiques cau per sota dels 100.000 milions de dòlars per primera vegada des del 2 d'agost.
El setge regulador al qual les autoritats xineses han sotmès el comerç amb monedes digitals des que va prohibir les emissions de tokens criptogràfics (ICOs) per obtenir finançament per a projectes en la tecnologia blockchain, havia mantingut el mercat sota pressió. Sense oblidar el dur cop que els ha clavat el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, fa tot just tres dies, en qualificar les monedes virtuals de "frau" i comparar-les amb el mercat de tulipes a Holanda al segle XVII, quan l'especulació va elevar el preu d'aquest producte sense valor fins a nivells desorbitats. Per si això fos poc, ha afegit que acomiadaria qualsevol empleat que negociés amb bitcoin per ser "estúpid".
TANCAMENT COMPLET
Les circumstàncies prenen tints d'autèntic crac del mercat, més si tenim en compte que la caiguda del bitcoin s'amplia a un 40% en poc més de 10 dies, des que va arribar la fita dels 5.000 dòlars el passat 2 de setembre, i el de l'acumulat del mercat arriba pràcticament al 45% durant el mateix període. Els experts diuen també que la correcció s'apuntava en els gràfics i que el suport es troba als 2.832 dòlars, en què hi ha un buit que va quedar per omplir durant la pujada del bitcoin.
A la llum de la magnitud de les pèrdues, l'objectiu tècnic podria aconseguir-se més aviat que tard, de la mà de les notícia, publicada per 'Coindesk', sobre el final del comerç amb actius digitals a la Xina. Segons els documents filtrats i les declaracions d'executius locals, emesos sota condició d'anonimat, els reguladors de la Xina han enviat directives verbals indicant com esperen que les empreses liquidin les operacions. Addueixen, segons explica el portal especialitzat en monedes digitals que estan operant al país sense una llicència formal.
De fet, s'ha filtrat un document a les xarxes socials xineses amb instruccions clares de com han de procedir, la autoria del qual s'atribueix a l'oficina de Riscos Financers d'Internet de Pequín. S'hi especifica que els intercanvis de monedes en línia hauran de coordinar-se amb els reguladors locals per gestionar les dades dels clients i les seves relacions bancàries.
A més de BTCC, ViaBTC ja havia anunciat el seu tancament durant els últims dies. Quant a la resta de plataformes d'aquest tipus, encara no se sap quan cessaran les seves activitats. Dues de les més importants, Huobi i OKCoin s'han reunit amb els reguladors xinesos i s'espera que s'anunciïn plans per tancar en qüestió d'hores, relata Coindesk.