- El problema no és generalitzat en tota la geografia del nostre país, sinó és relatiu a determinades zones
"L'únic que pot evitar que la Comissió vagi al Tribunal és que les mesures i accions que els països posin sobre la taula siguin suficients per assolir les nostres metes sense retards". Així de contundent s'ha mostrat davant la premsa aquest dimarts el comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella. Espanya i vuit països han estat citats amb obligació de presentar noves mesures que garanteixin el compliment de la legislació comunitària que incompleixen des de fa més d'una dècada.
La Comissió denuncia la falta de proactivitat en matèria de contaminació d'Espanya, la República Txeca, Alemanya, França, Itàlia, Hongria, Romania, Eslovàquia i el Regne Unit. És cert que només cinc dels vint països han complert ja amb la normativa, però són aquests últims nou els que més lluny es troben d‘assolir-lo, el que els pot situar de manera imminent davant els tribunals europeus.
"Insto tots els estats membres a abordar aquest problema amb la urgència que es mereix. LA inacció té conseqüències i els Estats membres tenen la responsabilitat d'actuar. La inacció també té conseqüències legals per als Estats membres", ha advertit en una roda de premsa el comissari maltès.
A més, Vella ha reconegut la presentació d’"alguns suggeriments positives", encara que "a primera vista no són suficients per canviar la imatge completa". "Sense mesures noves i efectives, en molts casos els estàndards de qualitat de l'aire seguiran superant-se durant mesos i fins i tot anys", ha declarat.
A la Unió Europea (UE) moren a l'any 400.000 persones de manera prematura, fruit de malalties i complicacions produïdes pel nivell de contaminació d'aire aspirat. L'aplicació de les polítiques europees, el termini de la qual per complir-se va acabar el 2005, pretenien reduir els nivells actuals de les partícules en suspensió (PM10) -que poden allotjar-se als pulmons-, i per al 2010, el nivell de diòxid de nitrogen (NO2) a l'atmosfera.
"Estic segur que els presents a la reunió comparteixen la meva frustració", ha dit Vella, encara que posteriorment ha assenyalat que aquest "sentit d'urgència" no sempre és "evident" entre estats membres, als quals ha reclamat "adoptar totes les mesures possibles sense retards".
A la trobada van acudir representants de tots els països implicats. En el cas d'Espanya, la ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Tejerina, ha decidit no prolongar el seu viatge a Brussel·les d'aquest dilluns, i ha optat per enviar-hi la seva secretària d'Estat de Medi Ambient, María García.
EL CAS D'ESPANYA NO ÉS GENERALITZAT A TOT EL PAÍS
García ha declarat que, el cas d'Espanya és especial, ja que el problema no és general a nivell nacional, sinó relatiu a "determinades zones geogràfiques". Concretament, a la zona d'Avilés (Astúries) i Villanueva de l'Arquebisbe (Jaén), ambdós municipis són molt perjudicats pels límits assolits en partícules PM10, i el cas de Madrid i Barcelona pels nivells de NO2 registrats durant les últimes dates.
La secretària d'Estat confia, a més, que la Comissió valori la situació pròpia de cada país, tenint en compte les circumstàncies internes de cada un, les mesures adoptades recentment, els esforços realitzats al llarg dels últims anys i les "previsions de millora a curt termini". A més ha explicat que el Ministeri enviarà per escrit al govern comunitari els informes que ha rebut per part de les comunitats autònomes i ajuntaments afectats, alhora que convocarà una reunió amb les administracions involucrades per informar del que ha passat a Brussel·les.
De la mateixa manera, García ha volgut aprofitar la reunió per demanar a la Comissió més presència sobre el propi terreny de cara a "analitzar i conèixer quins problemes hi ha, i quines mesures s'estan posant en marxa."
'AIRE NET JA'
Activistes de Greenpeace s'han concentrat davant de la porta de la Comissió Europea amb el missatge d’'Aire Net Ja', sumat a un comunicat de l'organització que exigeix el compromís del govern amb les seves mesures anti-contaminació de cara a evitar "greus problemes de salut pública".
"El fum dels cotxes està matant desenes de milers de persones a tot Europa. I encara hi ha lleis que els protegeixen, durant anys els governs simplement no han estat capaços de prendre les mesures necessàries per evitar els nivells il·legals de contaminació de l'aire. això és il·legal i ha de ser penalitzat", han assenyalat des de l'organització.