- El ecofin activó el proceso sancionador contra estos dos países el pasado 12 de julio
- La multa podría alcanzar los 2.000 millones para España y 450 millones para Portugal
- Ambos países incumplieron el pasado año sus objetivos de déficit pactados con Bruselas
El Col·legi de Comissaris debatrà avui dimecres la quantitat que ha de ser imposada a Espanya i Portugal per no prendre les mesures necessàries per complir la reducció de dèficit, si bé no preveu prendre una decisió definitiva fins més endavant, probablement el proper dia 27, informa Europa Press.
El debat d'avui serà un "primer debat que no portarà a cap decisió", però que permetrà als comissaris exposar els seus punts de vista, ha explicat en una roda de premsa a Brussel·les el portaveu en cap de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas. Brussel·les té un termini de 20 dies -a comptar des del passat dia 12, quan es va activar formalment el procés sancionador- per proposar la quantitat de la multa, que serà efectiva deu dies després de l'anunci si el Consell no es pronuncia abans en contra.
Madrid i Lisboa han enviat ja als serveis de la Comissió les seves respectives cartes de defensa, amb els arguments per intentar reduir al màxim la sanció i mesures per contenir el dèficit, com la promesa del Govern de Mariano Rajoy de modificar l'Impost de Societats per elevar la seva recaptació en 6.000 milions d'euros en dos anys.
TERMINIS DE LA DECISIÓ
La Comissió ha reiterat que prendrà una decisió tant sobre Espanya com sobre Portugal "abans que acabi el mes", però ha evitat oferir una data concreta o aclarir si esperarà per presentar les dues decisions juntes. L'objectiu, però, és fer coincidir les dues propostes en el temps i adoptar-les, excepte sorpresa d'última hora, en l'últim Col·legi de Comissaris abans de l'aturada estiuenca, el proper dia 27, segons han assenyalat fonts comunitàries.
Les normes comunitàries preveuen una multa de fins al 0,2% del PIB nacional per als països incomplidors del dèficit, és a dir, més de 2.000 milions d'euros per a Espanya; i la congelació de fins al 50% dels fons europeus que li corresponen per a l'any següent (en aquest cas 2017). Amb tot, la quantitat de la multa pot ser reduïda "si està justificat", ha recordat la portaveu comunitària d'Afers Econòmics, Annika Breidthardt, que ha considerat prematur indicar quin serà el sentit de la decisió. "Estem en el procés d'analitzar en detall i farem una proposta abans que acabi el mes, tenint en compte les cartes (dels països)", ha acabat dient la portaveu.