viajar maleta turista
Pexels

El Ministeri de Sanitat ja ha posat en marxa un web on informa sobre els passos a seguir per obtenir el certificat digital Covid de la Unió Europea que Espanya ja emet per poder viatjar aquest estiu sense problemes. Aquest 'passaport' serà expedit amb caràcter general per les comunitats autònomes, tot i que el departament que dirigeix Carolina Darias també l'emetrà en format electrònic. Com es pot sol·licitar i quant triga a estar llest?

Com explica Sanitat a l'esmentada pàgina web, que pots consultar aquí, per aconseguir el 'passaport' Covid en format electrònic és necessari un certificat digital o cl@veu permanent. Per qualsevol d'aquests dos mètodes es podrà sol·licitar el document, i a l'hora de fer-ho caldrà especificar quin tipus de certificat necessitem, en funció de si estem vacunats, hem passat el coronavirus durant els últims sis mesos o ens hem fet un test recent.

El certificat Covid es podrà utilitzar en tota la Unió Europea, ja que facilita la lliure circulació a la regió i garanteix la no discriminació i l'estricte respecte als drets fonamentals dels ciutadans, i, a més, assegura la protecció de les dades personals i la privacitat. "Està garantida", diu Sanitat, que indica que és un certificat "totalment segur i fiable", perquè només conté la "informació estrictament necessària" com és el nom de titular, la data de naixement, la data d'emissió, informació rellevant sobre la vacuna, prova diagnòstica o recuperació i un identificador únic.

"Aquestes dades romanen al certificat i no s'emmagatzemen ni es retenen quan es verifica en un altre Estat membre", insisteix el Ministeri, que destaca que el document es pot sol·licitar només si es compleixen alguna d'aquestes condicions:

-T'has vacunat contra el Covid-19 a Espanya.

-Has passat la malaltia i pots documentar-amb una PCR amb resultat positiu de més de 11 dies.

Així mateix, el departament de Darias explica que el certificat també es podrà sol·licitar per a una altra persona. "En cas de representar una altra persona, et caldrà les dades de la persona sol·licitant: document d'identitat, nom i cognoms, data de naixement, comunitat autònoma, número de targeta sanitària i document acreditatiu de tutela o curatela".

QUANT TRIGARÉ A TENIR EL CERTIFICAT?

Segons afirma Sanitat, el temps transcorregut entre la sol·licitud del certificat a través de la seu electrònica del Ministeri i la seva recepció variarà en funció de les sol·licituds en curs i de si és necessari verificar documentació addicional. És a dir, que no ofereix un termini tancat, de manera que si t'urgeix perquè et vas de vacances, el millor és que iniciïs el procediment com més aviat millor.

El certificat Covid és un document que permet viatjar entre països de la UE acreditant de manera senzilla que una persona ha estat vacunada contra el coronavirus, s'ha recuperat de la malaltia o té una prova negativa en les últimes 48/72 hores, segons estableixin els diferents països. Si no tens el certificat Covid digital de la UE pots viatjar, però "el procés d'admissió és més lent i es poden sol·licitar mesures addicionals, com a test o quarantenes".

Aquest certificat és totalment gratuït, i pots disposar-ne en format electrònic o en paper. S'emet en llengua nacional i en anglès, i és vàlid en tots els països de la UE. El certificat en format digital està basat en un codi QR segellat electrònicament, cosa que "garanteix la seva autenticitat", i es pot visualitzar des d'un mòbil. Tot i que el de format paper també té un codi QR amb les mateixes característiques.

Seran les comunitats autònomes les que, amb caràcter general, l'emetin. Podrà ser expedit, per exemple, per hospitals, centres de proves, centres de salut i/o conselleries de salut. Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat actuarà addicionalment com a emissor del certificat en format electrònic, i en determinats casos taxats també ho farà en paper.

Noticias relacionadas

contador