ep archivo   un negocio anunciando una liquidacion por cierre
EUROPA PRESS - Archivo

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i la patronal de les pimes, Cepyme, han advertit aquest dilluns que "la pèrdua de dinamisme de l'ocupació es pot agreujar a partir de la tardor".

Des de la CEOE han destacat que l'activitat econòmica ha mostrat certa inèrcia recolzada pels efectes del turisme a la temporada estival, "però la incertesa està llastrant les decisions inversores de les empreses que afecten a l'ocupació i encara es podria esperar una pèrdua de dinamisme més gran a partir de la tardor".

Per part seva, Cepime ha indicat en un comunicat que "aquesta tardor pot ser especialment dur per a les empreses a causa dels alts costos que suporten i la pressió de la inflació sobre el consum de les llars".

Alhora, ha afirmat que l'ocupació va mostrar l'agost el "típic alentiment" de la fi de la campanya estiuenca.

Les dues organitzacions recolzen les seves previsions als 185.385 afiliats menys i 24.826 aturats més al mes d'agost, "confirmant la desacceleració del ritme de creació d'ocupació que estàvem apuntant en mesos anteriors, en un mes tradicionalment negatiu per raons estacionals", han subratllat la CEOE.

En aquest sentit, i encara que estem en xifres històriques d'afiliació en un mes d'agost -20.706.500-, per a la patronal espanyola la frenada en la creació d'ocupació "resulta preocupant" atès que Espanya se situa al capdavant de la desocupació a Europa, amb 2.702.700 aturats.

Mentrestant, el Règim d'Autònoms ha caigut en 10.945 persones l'agost, alhora que es manté la baixada del comerç fins a les 17.427 persones respecte al mateix mes de l'any anterior, "dades que revelen la greu incidència que tenen els increments de costos i la incertesa a l'empresa més petita, predominant a Espanya", han afegit des de l'organització que dirigeix Antonio Garamendi.

"Un mes més hem de recordar el paper de les empreses espanyoles en la creació d'ocupació i en la millora de les condicions laborals. Novament cal ressaltar la caiguda de la temporalitat a mínims històrics que frega el 14% dels ocupats al sector privat, amb especial incidència en dones i menors de 30 anys, tot això davant de les elevades i inacceptables xifres de temporalitat del sector públic", han reiterat des de la CEOE.

contador