Mals temps per al finançament d'Itàlia. Els recels dels inversors al país transalpí, que s'han vist exacerbats per l'advertència del vicepresident italià, Luigi Di Maio, sobre una fallida dels objectius del dèficit han disparat la rendibilitat en el bo a 10 anys del país al 3,2%, màxims anuals i la prima de risc per sobre dels 280 punts.
El líder del Moviment 5 Estrelles va insinuar en una entrevista que el país podria superar el 3% del dèficit públic establert pel Pacte d'Estabilitat i Creixement europeu, pels seus objectius de reformar el sistema de pensions, implementar una taxa impositiva única i augmentar les ajudes als aturats.
I les conseqüències també s'han deixat notar en les emissions de deute d'aquest 30 de gener. En el cas dels 3.750 milions d'euros adjudicats en bons a cinc anys, la rendibilitat exigida s'ha elevat al 2,44%, el major percentatge des de desembre de 2013. Per col·locar 2.250 milions en bons a deu anys Itàlia ha hagut de pagar una rendibilitat del 3,25%, els seus costos més elevats per a aquest termini des de març de 2014.
ITÀLIA, SOTA EL FOCUS
Les declaracions de Di Maio "van alertar els inversors que el govern populista d'Itàlia tindrà confrontacions amb els seus socis de la zona euro i va provocar un auge en el 10 anys italià. La prima de risc va pujar fins als 280 punts bàsics, que enfront del nivell dels 162 en què va iniciar l'any, suposa una pujada del 71%", explica David Pina, analista col·laborador d’Activ Trades.
A més, "la desconfiança que genera el nou govern italià s'està veient reflectida als indicadors econòmics de confiança empresarial i dels consumidors italians", afegeix aquest expert.
Les tensions als mercats de deute italians es van relaxar després de les declaracions del ministre d'Economia, Giovanni Tria que va prometre que no se superarà la barrera del 3% de dèficit. D'ara endavant, el focus d'atenció se centrarà en els pressupostos generals de 2019 del govern italià, que es presentaran al Parlament Italià per a la seva aprovació durant les properes setmanes.