• Al gener també es va incrementar un 2,4% la facturació dels hotels, segons les dades de l'INE
ep conserje hotel turismo turistas turista alojamiento

Els turistes estrangers semblen haver recuperat la confiança en Catalunya. Tot i que la crisi política provocada pel desafiament independentista està encara lluny de tancar-se -després de les eleccions del passat 21 de desembre, encara no hi ha govern i sembla complicat que hi hagi un acord en aquest sentit-, la veritat és que les aigües estan més calmades després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part de l'Executiu de Mariano Rajoy, cosa que sens dubte ha ajudat al sector turístic. Al gener va créixer un 4,9% el nombre de pernoctacions de visitants d'altres països a la regió, que va aglutinar el 13,9% del total de pernoctacions dels hotels espanyols al primer mes de l'any.

Els hotels espanyols van registrar 15,3 milions de pernoctacions al gener, fet que suposa un 1,3% més que al mateix mes de 2017

Així ho revelen les dades de l'enquesta Conjuntura Turística Hotelera donada a conèixer aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que mostra que els hotels espanyols van registrar 15,3 milions de pernoctacions al gener, fet que suposa un 1,3% més que al mateix mes de 2017. I no només això, ja que al primer mes de l'any hi va haver més de 5 milions de viatgers allotjats en hotels, cosa que suposa la xifra més alta de la sèrie històrica.

En concret, les pernoctacions de viatgers residents a Espanya van augmentar un 2,3%, mentre que les de no residents van créixer un 0,8%. Malgrat tot, l'estada mitjana va baixar un 1,6% al primer mes de l'any, fins a situar-se en tres nits per viatger.

Per destinacions, Andalusia, Comunitat de Madrid, Catalunya i Comunitat Valenciana van ser els elegits pels viatgers residents a Espanya al primer mes de l'any. Aquestes comunitats van registrar taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del 0,8%, 4,6%, -0,7% i -1%, respectivament. Així mateix, el principal destí elegit pels viatgers no residents va ser Canàries, amb un 53,3% del total de pernoctacions. De fet, assenyala Estadística, en aquesta comunitat les pernoctacions d'estrangers van baixar un 2,2% respecte al gener del 2017, mentre que a les següents destinacions dels no residents, Catalunya (amb el 13,9% del total de pernoctacions i un creixement del 4,9%) i Andalusia (amb el 11,3% del total i un augment del 4,2%), van pujar.

És més, els viatgers procedents del Regne Unit i Alemanya van concentrar el 22,4% i el 18,6%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers al gener. L'INE afirma que el mercat britànic va decréixer un 4,1% i l'alemany, un 6,2%. Per la seva banda, les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Itàlia i Suècia (els següents mercats emissors) van registrar unes taxes anuals del 13,0%, -6,6% i -2,4%, respectivament.

GAIREBÉ EL 50% DE LES PLACES OCUPADAS

L'INE explica també que al gener es van cobrir el 45,9% de les places ofertes, amb un augment anual de l’1,5%. En aquest sentit, remarca que el grau d'ocupació per places en cap de setmana va augmentar un 1,2% i es va situar al 49,3%. Canàries va presentar, segons Estadística, el major grau d'ocupació per places durant el mes de gener (75,5%), seguida de Comunitat de Madrid (52,0%) i Comunitat Valenciana (43,3%).

I pel que fa a la taxa anual de l'índex de preus hotelers (IPH), la dada es va situar al 3,1% al primer mes de l'any, fet que suposa 1,3 punts més que la del mes passat i 3,6 punts per sobre de la registrada fa un any. Els preus hotelers van pujar un 5,1% en taxa anual en Comunitat de Madrid, un 4,2% a les Canàries i un 2,7% a Andalusia. A Catalunya no van registrar cap variació.

Finalment, ressalta Estadística, la facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada (ADR) va ser de 80,5 euros de mitjana al gener, un 2,4% més, acompanyada d'uns ingressos per habitació disponible (RevPar) de 42,9 euros, un 10% més respecte al gener de 2017.

Noticias relacionadas

contador