ep archivo   la vicepresidenta primera y ministra de economia nadia calvino
EUROPA PRESS/M.FERNÁNDEZ. POOL - Europa Press

Nadia Calviño, elegida aquest divendres presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), ha avançat quines seran les seves prioritats al capdavant del braç financer de la UE a partir del proper 1 de gener del 2024, moment en què ocupi el seu nou lloc en substitució de l'alemany Werner Hoyer.

"Una de les meves prioritats quan arribi al Banc Europeu d'Inversions serà veure com accelerar els procediments, com fer que la institució, no sigui més àgil, sinó més eficient en el finançament, la inversió pública i privada", ha explicat al programa Squawk Box Europe de CNBC.

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa també ha apostat per la transició ecològica, la reconstrucció d'Ucraïna i un BEI que "doni suport a les polítiques europees en el futur".

"Tenim una Unió Europea amb 27 estats membres, i és una construcció complexa. Però tot i així, lidera la transició ecològica al món, té un paper de lideratge en molts dels debats d'avui, i crec que aquest paper de lideratge s'ha de preservar en el futur", ha ressaltat.

Calviño ha volgut deixar clar que buscarà augmentar la cooperació i el debat entre els bancs multilaterals de desenvolupament mundials per crear una "xarxa de seguretat global" adequada per enfrontar els nous desafiaments.

"Crec que necessitem un BEI que sigui adequat per recolzar les polítiques europees en el futur", ha afegit.

Pel que fa a la reacció negativa d'algunes tecnològiques a la nova norma sobre intel·ligència artificial acordada per la UE, la vicepresidenta primera ha defensat que s'ha aconseguit un "equilibri adequat".

"És possible que algunes parts de la indústria no vulguin tenir cap tipus de regulació. Però, com sabeu, els ciutadans també esperen que el sector públic garanteixi que el desenvolupament i la innovació en aquest àmbit preservaran els drets humans, els nostres valors i van realment a la direcció de millorar les condicions de vida de la humanitat... des d'aquest punt de vista, crec que hem trobat l'equilibri adequat", ha subratllat.

En aquest sentit, cal recordar que la legislació europea divideix la IA en categories que inclouen usos "inacceptables" que s'han de prohibir i que les tecnologies d'alt risc han de complir diversos requisits, icloent-hi una avaluació d'impacte, per poder accedir al mercat de la UE.

Sobre si les normes corren el risc d'obstaculitzar la capacitat de les empreses tecnològiques europees per créixer i competir a l'escenari mundial, Calviño ha defensat la necessitat d'un estàndard global.

"Hi ha proporcionalitat en les regles per als jugadors més petits i per a les grans plataformes. Anem pas a pas, començant per la intel·ligència artificial que ha de demostrar que alguna cosa, una imatge, un vídeo, s'ha creat a través de la intel·ligència artificial, per començar... És un pas endavant molt important perquè Europa també lideri l'establiment de normes a nivell mundial", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador