ep archivo   distintivo y logo de caixabank
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L'economia espanyola creixerà aquest any un 2,4%, segons les previsions de CaixaBank Research, que ha revisat a l'alça en una dècima la seva estimació del producte interior brut (PIB). Tot i això, ha rebaixat en tres dècimes la seva projecció per al 2024, any en què ara espera un creixement de l'1,4%. Per al 2025, creuen que l'economia hauria de canalitzar un camí de creixement i situen la previsió al 2%.

Com expliquen al seu darrer informe, la previsió per al 2024 és inferior a la contemplada al seu escenari anterior "a causa de l'impacte del canvi en els supòsits que subjauen després de l'escenari. Ja el 2025, de la mà de la baixada gradual dels tipus de interès i de la convergència de la inflació al seu objectiu del 2%, l'economia espanyola hauria de canalitzar un camí de creixement més d'acord amb el ritme de creixement potencial”.

Afectada principalment per l'impacte de l'augment dels tipus d'interès que s'han anat produint des del juliol del 2022 i per la debilitat marcada dels nostres principals mercats exportadors, calculen que l'economia espanyola travessarà durant els propers dos trimestres un període de creixement modest, amb taxes d'avenç del PIB que rondaran el 0,3% intertrimestral.

"Encara que el sector turístic continuarà sent un motor de creixement, la seva aportació ja no serà tan elevada com els últims trimestres en haver-se assolit ja cotes d'activitat iguals o superiors a les del 2019. D'aquesta manera, s'espera que sigui la demanda interna la que més aporti al creixement en aquests propers trimestres”, assenyalen.

Precisament, pel que fa a la demanda interna, encara que es veu afectada per l'impacte de la pujada de tipus d'interès, creuen que tindran alguns elements de suport. En primer lloc, "amb un ritme de creixement de l'ocupació que suposem que se situï el 2024 a l'entorn de l'1,5% i amb salaris creixent a la forquilla del 3%-3,5%, preveiem que la renda bruta disponible de les famílies creixi per sobre de la inflació (previsió del 3,6% a la mitjana de l'any), malgrat el progressiu augment dels pagaments nets d'interessos”.

En segon lloc, “s'espera que els fons europeus NGEU segueixin oferint suport al creixement i, en particular, a la inversió. En concret, preveiem que els fons podrien contribuir a prop de 0,4 punts percentuals al creixement del PIB el 2024 sota el suposat d'una certa acceleració del ritme d'execució", expressen.

Pel que fa a l'evolució dels preus, a CaixaBank Research veuen que les dinàmiques haurien de ser de moderació al llarg del 2024. D'aquesta manera, la seva previsió és que la inflació el proper any es mantingui a cotes similars a les del present exercici: 3,7% el 2023 i 3,6% el 2024.

"Això es deu a l'impacte de la retirada, que s'espera que tingui lloc a principis del 2024, de les mesures fiscals que es van implementar per fer front a l'augment de preus de l'energia i els aliments (IVA d'electricitat i aliments i bonificació del transport públic)". Estimen que la retirada d'aquestes mesures afegiran al voltant d'1 punt percentual a la inflació general durant el 2024.

Pel que fa a la inflació subjacent, la previsió és de moderació gradual: d'un 6,1% a la mitjana del 2023 a un 3,1% a la mitjana del 2024.

Noticias relacionadas

contador