La Comissió Europea ha presentat aquest dijous una proposta per reforçar la capacitat de la Unió Europea d'imposar sancions a països que realitzen pràctiques comercials il·legals i al mateix temps bloquegin el sistema per resoldre les disputes a l'Organització Mundial de Comerç, com ha passat aquesta setmana amb l'òrgan d'apel·lació per les traves dels Estats Units a la renovació dels jutges.
"Mentre ens esforcem per reformar l'OMC i restablir el bon funcionament de sistema d'aquesta organització, no ens podem permetre quedar-nos sense defensa en els casos en què no sigui possible obtenir una solució el marc de l'OMC", ha explicat el nou comissari de Comerç, l'irlandès Phil Hogan, en una roda de premsa a Brussel·les.
Hogan ha recalcat que els canvis en les regles de la UE sobre comerç internacional permetran defensar millor empreses, treballadors i consumidors europeus quan tercers països no respectin les regles.
El reglament actual permet a la Unió Europea adoptar mesures sancionadores com la imposició d'aranzels o restriccions en l'accés a licitacions públiques a països que incompleixen els acords comercials, però només després que l'OMC resolgui a favor seu després d'esgotar els seus procediments, cosa que inclou l'òrgan d'apel·lació que ha quedat en suspens.
Brussel·les no vol posar nom als països en què el bloc ha pensat a l'hora de dissenyar aquesta reforma
El temor dels europeus és que països que duguin a terme pràctiques deslleials s'aprofitin d'aquest bloqueig per evitar retre comptes i esquivar una decisió vinculant de l'OMC recorrent a l'apel·lació. Amb el canvi, la UE podrà imposar les sancions encara que quedi en suspens la decisió de l'OMC perquè no s'hagi resolt aquesta última fase del procés a l'organisme internacional.
Perquè aquest canvi sigui efectiu cal primer que tant el Consell com el Parlament europeu donin el seu vistiplau formal al projecte, de manera que Brussel·les espera que el mecanisme no estigui en marxa fins a mitjans de 2020.
L'Executiu comunitari insisteix que aquesta mesura està plenament en línia amb el Dret internacional i que es tracta de garantir que es compleixen els compromisos segellats amb tercers països en acords comercials multilaterals, regionals o bilaterals.
Brussel·les no vol posar nom als països en què el bloc ha pensat a l'hora de dissenyar aquesta reforma, però l'anunci arriba un dia després que l'Òrgan d'Apel·lacions de l'OMC deixés de complir la seva funció en jubilar dos dels tres jutges que el componen actualment. Washington fa temps que està bloquejant la seva renovació: pot tenir fins a set jutges, però tres és el nombre mínim de jutges amb el qual pot seguir complint amb la seva funció.
Mentrestant, la Unió Europea intenta promoure una solució temporal amb la resta de membres de l'OMC per superar la paràlisi de l'organisme internacional que consisteix a establir tribunals d'apel·lació interins en els quals resoldre possibles disputes, encara que de moment només Canadà i Noruega s'han sumat a aquesta idea.
A més, Hogan ha anunciat la intenció de designar a principis d'any un responsable europeu per supervisar l'aplicació de les regles comercials, amb l'objectiu de millorar el compliment dels acords comercials amb tercers.