ep ordenador inscripcion empleo
JUNTA DE ANDALUCÍA - Archivo

La Comissió Europea ha donat un seguit de recomanacions específiques per a Espanya, entre les quals es troba una renovació total de les polítiques actives d'ocupació amb la finalitat d'aconseguir un mercat laboral de qualitat que s'adapti a les necessitats de les empreses.

Així ho ha publicat aquest dimarts el Banc d'Espanya en un article analític sobre el primer semestre de 2019. En ell, s'apunta que Espanya ha d'aplicar les recomanacions per a la zona euro, adoptar mesures per millorar la productivitat, utilitzar els ingressos extraordinaris per reduir el deute públic, donar suport a la inversió en els àmbits assenyalats com a prioritaris i millorar les capacitats i l'ocupabilitat dels treballadors.

A més de la renovació de les polítiques actives d'ocupació, Europa també recomana a Espanya fer que aquestes mesures afavoreixin la transició cap a contractes indefinits "simplificant el sistema d'incentius a la contractació", així com "millorar el suport a les família reduint la fragmentació del sistema nacional d'assistència a la desocupació i esmenant les mancances en la cobertura dels règims autonòmics de renda mínima".

Europa també recomana a Espanya fer que aquestes mesures afavoreixin la transició cap a contractes indefinits

D'altra banda, l'organisme insta a "aprofitar la possibilitat que brinda l'actual fase d'expansió per recuperar marge de maniobra en les polítiques fiscals nacionals, potenciar el bon funcionament del mercat intern i crear condicions favorables per fomentar la inversió i augmentar la productivitat i el creixement potencial".

A l'àmbit fiscal, el Banc d'Espanya assenyala que, encara que en ocasions poden resultar "excessivament complexes", les regles del PEC i la seva exigència a través del Semestre Europeu constitueixen un "valuós full de ruta" de cara al necessari procés de consolidació de les finances públiques a Espanya. No obstant això, matisa que l'efectivitat d'aquestes regles en períodes d'absència de dèficit excessiu és encara "incerta". Pel que fa a les polítiques estructurals, opina que resultaria d'interès explorar la creació de comitès nacionals de productivitat (CNP) en aquells països on encara no existeixin, com Espanya.

El propòsit d'aquestes institucions, la creació de les quals va ser recomanada pel Consell Europeu el 2016, és augmentar la responsabilitat de les autoritats nacionals en la identificació de reformes estructurals que afavoreixin el creixement de la productivitat i la competitivitat, i analitzar de manera rigorosa els seus avantatges i inconvenients, així com ajudar en la seva implementació.

contador