- Insisteix, a més, en el reconeixement del Tribunal d'Unió Europea per protegir els drets dels ciutadans
- La lliura, en mínims d'una setmana contra el dòlar i de vuit mesos contra l'euro
- La propera ronda està previst que arrenqui el 28 d'agost i se n’han programat dues al setembre i octubre
La primera setmana de negociacions sobre el Brexit no ha deixat un panorama gens encoratjador. De fet, el temor que el termini per fixar els termes de divorci conclogui sense acord o, el que és pitjor, que el Regne Unit abandoni les converses amb la Unió Europea (UE), s'ha tornat a apoderar dels inversors i és la lliura que ha 'pagat els plats trencats' un cop més. La divisa britànica ha caigut a mínims setmanals contra el dòlar, fins preus al voltant dels 1,2980 dòlars i ha marcat el seu pitjor canvi des de novembre contra l'euro, als voltants de les 0,9000 lliures.
Ha estat el negociador en cap de la Unió Europea per al 'Brexit', Michel Barnier, que ha posat en paraules la decepció sobre la deriva britànica i ha instat el seu contrapart de l'altre costat del Canal de la Mànega, el ministre per al 'Brexit ', David Davis, que mostri més "claredat" en les seves línies vermelles per pactar la sortida del Regne Unit del bloc comunitari.
"Com ja li he dit a Davis, és indispensable que el Regne Unit aclareixi la seva posició per poder negociar i aconseguir avenços suficients sobre aquest dossier financer que és indissociable dels altres expedients de sortida", ha resumit Barnier en una roda de premsa oferta junts amb Davis al terme de les reunions.
La lliura, en mínims d'una setmana contra el dòlar i de vuit mesos contra l'euro
La setmana anterior a la ronda, Londres va fer un pas en aquesta direcció en assumir que té "obligacions" financeres amb la Unió Europea com a Estat membre, però des de llavors no han afegit "res de nou" a la discussió, segons fonts europees, malgrat la insistència de detall per part europea, recull Europa Press.
La quantitat que Londres ha d'assumir segueix sent el punt principal de fricció a la taula de negociacions i Londres no ha escatimat comentaris per deixar-ho clar. A inicis de juliol, el ministre d'Exteriors del govern conservador, Boris Johnson, qualificava d’"exorbitant" la factura que "els vint-i-set” volen que assumeixi el país, i al final de la setmana passada, un membre del Ministeri del Brexit va assegurar que el Regne Unit no està disposat a pagar un cèntim més del que és necessari quan s'hagi produït el repartiment del Brexit.
La UE ja ha posat les seves reclamacions en xifres: 100.000 milions d'euros. Una quantitat que no acontenta el Regne Unit ja que s’han gastat, en la factura del divorci, desenes de milers de milions d'euros, segons assenyalava Johnson a 'Sky News'. Des del departament del Govern 'tory' encarregat dels detalls de la separació, Steve Barkes ha assenyalat, també a aquesta cadena, que "som conscients que tenim drets i obligacions i estem revisant les demandes d'Europa, però no pagarem més del necessari".
MÉS CLAREDAT
Les quatre primeres jornades de negociacions no han llançat més llum sobre aquest punt. Per aquest motiu, fonts comunitàries insisteixen a Europa Press que "no és possible tenir una discussió seriosa sobre la factura mentre no hi hagi claredat en la seva posició". De fet, durant la roda de premsa conjunta, Davis ha eludit en dues ocasions respondre si el Govern de Theresa May admet que sigui el que sigui l'acord en el financer, implicarà un saldo net a favor de la Unió Europea.
Sí que ha concedit que hi ha "obligacions dels uns amb els altres" sobre les que han parlat de manera "robusta i constructiva" i ha quedat clar que queda "molta feina per fer abans de poder resoldre" les diferències. Segons el parer de Davis les dues parts hauran de mostrar "flexibilitat" per aconseguir l'acord.
Barnier, per la seva banda, s'ha recolzat en la transparència de la UE a 27 que ha publicat documents detallats per a cada àrea de negociació i ha insistit que el divorci és una decisió del Regne Unit, amb conseqüències "greus" sobre les quals s’ha de treballar per minimitzar l'impacte i assegurar una retirada "ordenada".
"Tan aviat com el Regne Unit estigui llest per precisar la naturalesa dels seus compromisos, nosaltres estarem llestos per discutir sobre ells amb els negociadors britànics", ha afegit el negociador europeu.
DRETS CIUTADANS
La propera ronda està previst que arrenqui el 28 d'agost i se n'han programat dues al setembre i octubre, moment en què els Estats membres decidiran si s'han produït avenços suficients en matèria de drets ciutadans, factura de sortida i frontera de l'Ulster com per obrir la reflexió sobre el futur.
La propera ronda està previst que arrenqui el 28 d'agost i se n’han programat dues al setembre i octubre
Sobre els drets que assistiran als ciutadans europeus al Regne Unit, la necessitat de donar-los certesa jurídica és un interès compartit per les parts, segons ha dit Davis, tot i que "tenim visions diferents de com fer-ho".
En aquest punt Londres ha exposat una posició de sortida més detallada, que promet "intentar" garantir als europeus els mateixos drets que tenen els britànics encara que també és vista com insuficient per Brussel·les. Davis ha replicat que és una proposta "seriosa" i "justa".
"Continua havent-hi una divergència fonamental sobre la manera de garantir aquests drets i sobre alguns altres punts com els drets de futurs membres de la família o l'exportació de determinats beneficis socials", ha resumit Barnier.
El paper del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) és una altra de les claus que divideix les parts, ja que el Regne Unit es nega a reconèixer el seu comandament per protegir els europeus.
Per a la UE, però, no és una qüestió "política", sinó "legal", per la qual cosa Barnier ha subratllat que "és evident que qualsevol referència als drets europeus implica el control del TUE". "Francament, per la nostra part no veiem una altra manera de garantir la perpetuïtat dels drets europeus exercits", ha tancat.
Davis, que només ha estat a Brussel·les durant la sessió d'inici del dilluns i aquest dijous per al tancament, saltant-se la setmana de negociacions, ha confiat que sigui possible anar complint progressos amb cada ronda i que les parts demostrin "dinamisme i flexibilitat" .
"El rellotge està corrent", ha dit Davis al tancar la seva intervenció inicial davant els mitjans, una frase habitual de Barnier, que ha reblat amb un tens "això és cert".