ep comision europea 20180426164102
EUROPA PRESS - Archivo

La Comissió Europea ha rebaixat una dècima la seva previsió de creixement econòmic per a Espanya tant aquest any com el següent (al 2,1% i l’1,9%, respectivament), principalment per l'alentiment registrat en el consum privat, alhora que s'espera que la creació d'ocupació es moderi en part per la pujada del salari mínim interprofessional.

Brussel·les ha presentat aquest dijous les seves 'previsions d'hivern', en què també estima que l'economia espanyola es va expandir un 2,5% el 2018, el major increment entre les grans economies europees i per sobre de la mitjana de l’Eurozona (1,9%), però una dècima menys del que l'executiu comunitari calculava el novembre i cinc dècimes menys que el 2017.

A ulls de Brussel·les, el principal factor que explica el menor creixement econòmic és la desacceleració del consum privat

L'Executiu comunitari explica que durant els pròxims mesos continuarà la desacceleració de l'economia a mesura que el cicle "madura", però també adverteix que Espanya s'enfronta a riscos relacionats principalment amb un entorn global "més feble del que s'esperava" i una incertesa "creixent" tant a nivell intern com extern.

A ulls de Brussel·les, el principal factor que explica el menor creixement econòmic és la desacceleració del consum privat, que creixerà en menor mesura que la renda disponible. De fet, la taxa d'estalvi de les llars "rebotarà" el 2019 després d'haver registrat un "mínim històric" l'any passat i seguirà creixent "lleument" el 2020.

D'altra banda, la Comissió Europea creu que la creació d'ocupació es "debilitarà" durant els pròxims mesos, a causa de "l'esperat impacte amortidor de l'increment en el salari mínim". Tot i això, afegeix que el creixement de la taxa d'ocupació seguirà reduint el nivell d'atur al llarg de tot l'horitzó temporal.

La contribució del sector exterior continuarà sent "negativa" però millorarà aquest any i passarà a ser neutral el 2020. En aquest sentit, Brussel·les pensa que les exportacions espanyoles s'acceleraran aquest any i el pròxim malgrat les tensions comercials globals. Les importacions, segons l'Executiu comunitari, ampliaran el seu alentiment en línia amb la demanda final.

ESPERA QUE L'ECONOMIA EUROPEA CREIXI PER SETÈ ANY

Brussel·les també espera que l'economia europea creixi per setè any consecutiu el 2019, tot i que es preveu que el ritme de creixement en general serà moderat en comparació amb les altes taxes dels últims anys i les perspectives estan subjectes a grans incerteses.

Preveu un creixement per a la zona euro de l’1,3% el 2019 i de l’1,6% el 2020

Així, la Comissió Europea preveu un creixement per a la zona euro de l’1,3% aquest 2019, per sota del 1,9% previ. Mentre que de cara a 2020, s'espera un augment de l’1,6%, menor que l’1,7% previst a la tardor. Un alentiment que es deu en gran part a les "considerables" revisions a la baixa d'Alemanya i Itàlia, que creixeran el 2019 un 1,1% i un 0,2%, respectivament.

L'Executiu comunitari ha colpejat en gran mesura Itàlia amb una rebaixa d'un punt percentual al seu previsió de creixement: de l’1,2% que calculava el novembre fins al 0,2% publicat aquest dijous. Aquesta revisió arriba poc després que l'economia italiana entrés en recessió tècnica després d'acumular dos trimestres consecutius de decreixement. Els dubtes també inclouen l'economia alemanya, que va créixer un 1,5% el 2018, la seva pitjor dada en cinc anys. Brussel·les preveu ara que l'expansió aquest any serà de l’1,1% (enfront de l’1,8% que calculava en la seva estimació anterior), per després accelerar-se fins a l'1,7% el 2020.

També ha empitjorat les seves projeccions per al conjunt de la Unió Europea (UE), que s'expandirà un 1,5% aquest any (quatre dècimes menys) i un 1,7% el 2020 (una dècima menys).

Entre els Estats membres més grans, les revisions a la baixa per al creixement el 2019 van ser considerables per a Alemanya, Itàlia i els Països Baixos. Molts països segueixen beneficiant-se d'una forta demanda interna, també recolzada per fons de la UE. No obstant això, el Brexit segueix sent una font d'incertesa.

El comissionat d'Afers Econòmics i Financers, Impostos i Duanes, Pierre Moscovici, ha dit que "després del seu bec de 2017, la desacceleració de l'economia de la UE continuarà el 2019, fins a un creixement de l'1,5%. S'espera que aquesta desacceleració sigui més pronunciada del que s'esperava la tardor passada, especialment a la zona de l'euro, a causa de les incerteses del comerç mundial i els factors interns a les nostres economies més grans. Els fonaments econòmics d'Europa continuen sent sòlids i seguim veient bones notícies, particularment en el front de l'ocupació. El creixement hauria de repuntar gradualment durant la segona meitat d'aquest any i el 2020".

Noticias relacionadas

contador