pibespanacb22

Espanya liderarà el creixement econòmic de la zona euro i la Unió Europea (UE), segons les últimes previsions de Brussel·les, que estimen que el Producte Interior Brut (PIB) avançarà un 2,2%, en comparació amb la projecció anterior d'un 1,9%, enfront del pronòstic de creixement del 0,8% per a la zona de l'euro i la UE, que baixa tres i dues dècimes, respectivament, respecte a les prediccions anteriors.

"Es preveu que l'expansió econòmica serà més moderada al segon semestre del 2023 a causa de l'esvaïment de l'impuls del sector turístic, l'activitat econòmica més feble als principals socis comercials, l'impacte de condicions financeres més estrictes a la demanda agregada i una dinàmica més feble del mercat laboral", explica la Comissió Europea.

Tot i així, Espanya també encapçalarà el creixement entre les economies més grans, ja que la Comissió Europea espera que França avanci un 1% i Itàlia, un 0,9%, mentre que vaticina una caiguda del 0,4% per a Alemanya.

La situació varia de cara al proper exercici, ja que "l'afebliment de l'activitat econòmica esperat cap a finals d'any s'estendrà almenys fins al primer semestre del 2024". Brussel·les estima que el creixement del PIB d'Espanya se situarà a l'1,9%, enfront del 2% previst en les projeccions anteriors, i també rebaixa les expectatives per a la UE (de l'1,7% a l'1,4%) i per a zona euro (de l'1,6% a l'1,3%).

"En general, s'espera que l'impuls de creixement més feble a la UE s'estengui fins al 2024 i l'impacte d'una política monetària restrictiva continuarà restringint l'activitat econòmica. Tot i això, es projecta un lleu repunt del creixement el proper any, a mesura que la inflació continuï disminuint, el mercat laboral es mantingui sòlid i els ingressos reals es recuperin gradualment”, assenyala el comunicat.

LA INFLACIÓ SEGUIRÀ DESCENDENT

D'altra banda, quant a la inflació, la Comissió Europea calcula que l'Índex de Preus de Consum (IPC) espanyol se situï al final del 2023 al 3,6%, xifra que suposa una rebaixa de quatre dècimes en comparació amb les previsions anteriors, a causa de la contínua desacceleració de la inflació de l'energia des del tercer trimestre del 2022.

Per al 2024, creu que la inflació continuarà baixant i es col·locarà al 2,9%, "tot i la pressió a l'alça derivada de la sortida gradual esperada de les mesures governamentals implementades per mitigar l'impacte dels alts preus de l'energia".

Les dades col·loquen Espanya també en millor posició respecte a la UE, on Brussel·les estima que la inflació serà del 6,5% per al 2023 i del 3,2% el 2024. A la zona euro, l'evolució dels preus serà del 5,6% per al 2023 i del 2,9% per al 2024.

"S'espera que els preus de l'energia segueixin baixant durant la resta del 2023, però a un ritme més lent. Es preveu que tornin a augmentar lleugerament el 2024, impulsats per l'augment dels preus del petroli", indica l'organisme.

"Fins ara, la inflació en els serveis ha estat més persistent del que s'esperava, però s'espera que es continuï moderant a mesura que la demanda es debiliti sota l'impacte de l'enduriment de la política monetària i l'esvaïment de l'impuls posterior a la COVID. Els preus dels aliments i els béns industrials no energètics continuaran contribuint a reduir la inflació durant l'horitzó de previsió, reflectint també els preus més baixos dels consums i la normalització de les cadenes de subministrament", afegeix.

Noticias relacionadas

contador