La Unió Europea ha canviat d'opinió i ha acordat amb la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, que ha viatjat aquest dijous a Brussel·les, reobrir les negociacions sobre el Brexit per modificar la declaració política que acompanya l'acord de retirada de 585 pàgines. No obstant això, l'acord de retirada, de moment, roman innegociable per la Comissió Europea.
Un comunicat de la Comissió pactat entre les dues parts indica que "les converses es van dur a terme en el context d'una determinació compartida d'assolir una associació sòlida per al futur". Durant la trobada, May "va plantejar diverses opcions per fer front a les preocupacions amb l'Acord de Retirada en línia amb els seus compromisos amb el Parlament britànic", al qual Juncker li va respondre que "no reobrirà l'acord de retirada, que representa un compromís amb cura equilibrat entre la Unió Europea i el Regne Unit".
No obstant això, el president de la Comissió Europea va expressar a la primera ministra britànica "la seva disposició a afegir un text a la declaració política acordada pels 27 i el Regne Unit per ser més ambiciosos en termes de contingut i velocitat pel que fa a la relació futura entre la Unió Europea i el Regne Unit".
Les converses mantingudes entre les dues parts han estat "robustes però constructives" durant les quals els líders han acordat "que els seus equips haurien de mantenir converses per trobar la forma d'obtenir el suport més ampli possible al Parlament del Regne Unit i respectar les directrius acordades pel Consell Europeu".
El BACKSTOP, EL PAL A LA RODA DEL BREXIT
La declaració política i l'acord de retirada són dos documents diferents. La idea inicial era aprovar primer la declaració política per, posteriorment, donar el vistiplau a l'acord de retirada, però, al final, tots dos textos es van aprovar conjuntament a finals de passat mes de novembre durant la cimera de caps de govern celebrada a Brussel·les. La declaració política, el text que ara s'ha tornat a obrir per a la seva renegociació, estableix les línies generals de la relació futura entre la Unió Europea i el Regne Unit. Mentre que a l'acord de retirada s'estableix el llibre d'instruccions per a la desconnexió de les illes amb el Vell Continent.
En aquest sentit, l'objectiu britànic és renegociar en la declaració política què hauria de ser l'acord de relació futura per evitar l'entrada en vigor del backstop, el principal escull del Brexit. De fet, aquesta setmana, el govern i la majoria dels parlamentaris van donar suport a l'esmena proposada pel parlamentari conservador Graham Brady perquè se substitueixi l'anomenat backstop per "arranjaments alternatius" (indefinits).
El backstop és un un pla d'emergència contemplat en l'acord del Brexit per evitar l'aparició d'una frontera dura a l'illa d'Irlanda que entraria en vigor en cas que el Regne Unit i la Unió Europea no arribessin a un acord comercial durant el període de transició del Brexit, fins al desembre de 2020. En cas d'arribar a aquest punt, el Regne Unit seguiria estant alineat amb la unió duanera de la UE després de la data esmentada, cosa que, per descomptat, ha generat rebuig entre els més euroescèptics.
Tots aquests esforços entre Londres i Brussel·les estan dirigits a evitar un cada vegada més probable Brexit sense acord. "M'he estat preguntant com és aquest lloc especial a l'infern per a aquells que van promoure Brexit, sense si més no un esbós d'un pla sobre com fer-ho de manera segura", es va lamentar aquest dimecres Donald Tusk, president del Consell Europeu.
Dilluns que ve es reuniran a Estrasburg el negociador cap de la UE, Michel Barnier, i el ministre per al Brexit britànic, Stephen Barclay, i a finals de mes es tornaran a veure a Brussel·les el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra.