ep cierra el museo britanico por el coronavirus en reino unido que registra ya 67 fallecidos
MICHAEL KAPPELER/DPA - Archivo

La Comissió Europea ha demanat aquest dimarts als països de la Unió Europea major coordinació en la seva resposta a la nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit. Brussel·les ha reclamat, de fet, que s'aixequin les prohibicions de vols i trens per assegurar que es poden realitzar viatges essencials i que no es talla la cadena de subministraments. I és que el tancament que han donat molts països, entre ells Espanya, ja ha provocat imatges de prestatgeries de supermercats buides i un nou repunt de la compra de paper higiènic entre els britànics.

Així consta en les recomanacions que l'executiu comunitari ha presentat després que així ho demanessin els Estats membre dilluns, després d'una primera reunió a nivell d'experts dels Vint-i-set per avaluar la situació i conèixer les mesures restrictives que cada soci estava prenent davant el que va passar al Regne Unit.

Brussel·les és conscient que és important prendre "mesures de precaució temporals ràpidament" per contenir la propagació d'aquesta nova soca, per la qual cosa creu que s'han de "desaconsellar" tots els desplaçaments considerats no essencials entre el Regne Unit i els països de la UE, segons ha informat la institució en un comunicat.

No obstant això, creu també que les prohibicions "generalitzades" dels vols i trens que connecten el Regne Unit amb els països de la UE han de ser "retirades", a la llum de la necessitat de garantir que es puguin realitzar viatges essencials i de permetre que la cadena de subministrament segueixi funcionant amb normalitat.

Al voltant d'una vintena dels 27 països de la Unió Europea han imposat durant els últims dies restriccions severes al trànsit amb el Regne Unit, però ho han fet de manera individual i sense consultar-ho amb la resta de socis. Després d'un primer debat a nivell d'experts dels Estats membre, Espanya i Portugal també van anunciar que suspenien els vols d'entrada procedents del Regne Unit, excepte per a ciutadans espanyols o residents.

L'assumpte tornarà a discutir-se a nivell d'ambaixadors aquest mateix dimarts, en una reunió prevista a Brussel·les a primera hora de la tarda, en un intent per millorar la coordinació del bloc. També del grup tècnic de la UE de Resposta Política Integrada a les Crisis (RPIC).

Noticias relacionadas

contador