ep inteligencia artificial 20230711111203
COMUNIDAD DE MADRID

La Comissió Europea ha advertit aquest dimarts de l'especial vulnerabilitat de la Unió Europea en quatre àrees tecnològiques crítiques com són els semiconductors avançats, la intel·ligència artificial, la tecnologia quàntica i les biotecnologies, i insta els governs comunitaris a fer avaluacions de riscos per establir "un enfocament estratègic integral per a la seguretat econòmica a la Unió".

En la seva recomanació, la Comissió presenta una llista de deu àrees tecnològiques, que van ser seleccionades sobre la base dels criteris següents: naturalesa habilitadora i transformadora de la tecnologia; risc de fusió civil i militar; risc que la tecnologia es pugui fer servir en violació dels drets humans.

De les deu àrees tecnològiques crítiques, Brussel·les n'identifica quatre, en considerar-les altament probables de presentar els riscos més sensibles i immediats relacionats amb la seguretat i la fuita de tecnologia.

En aquest sentit, posa el focus sobre la intel·ligència artificial, la biotecnologia, els semiconductors i la computació quàntica i demana que "els Estats membres, juntament amb la Comissió, realitzin inicialment avaluacions de riscos col·lectives d'aquestes quatre àrees abans de finals d'aquest any. La recomanació inclou alguns principis rectors per estructurar les avaluacions col·lectives de riscos, incloent-hi la consulta al sector privat i la protecció de la confidencialitat".

La vicepresidenta de la Comissió Europea responsable d'Estat de dret, Vera Jourova, ha afirmat que "actualment, la tecnologia és al centre de la competència geopolítica i la UE vol ser un actor i no un pati d'esbarjo. I per ser-ne un actor, necessitem una posició unida de la UE, basada en una avaluació comuna dels riscos, amb aquest enfocament seguirem sent un soci global obert i predictible, però que nodreix el seu avantatge tecnològic i aborda les seves dependències, com a resultat d'això, el nostre mercat únic no farà sinó enfortir-se a totes les seves parts”.

El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, per part seva, ha assenyalat que "estem complint la nostra promesa de reduir els riscos de l'economia europea identificant deu àrees de tecnologies que són crítiques per a la nostra seguretat econòmica, especialment a causa del risc de fusió civil- militar. Aquest és un pas important per a la nostra resiliència. Necessitem monitoritzar continuament les nostres tecnologies crítiques, avaluar la nostra exposició al risc i, quan sigui necessari, prendre mesures per preservar els nostres interessos estratègics i la nostra seguretat. Europa s'està adaptant a les noves realitats geopolítiques, posant fi a l'era de la ingenuïtat i actuant com una veritable potència geopolítica”.

La Comissió col·laborarà amb els Estats membres, a través dels fòrums d'experts adequats, per iniciar avaluacions col·lectives de riscos per a les quatre àrees tecnològiques definides com a "crítiques".

A més, entaularà un diàleg obert amb els estats membres sobre el calendari i l'abast adequats de noves avaluacions de riscos, tenint en compte, entre altres coses, la contribució del factor temps a l'evolució dels riscos.

La Comissió també podrà presentar noves iniciatives respecte a això abans de la primavera de 2024, a la llum d'aquest diàleg i de la primera experiència amb les avaluacions col·lectives inicials de riscos, així com de noves aportacions que es puguin rebre a les àrees tecnològiques enumerades.

Noticias relacionadas

contador