La Comissió Europea ha recordat la primacia del Dret europeu i que les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) són vinculants per a tots els tribunals nacionals, després que el Constitucional alemany hagi dictaminat que el programa de compres de deute públic del Banc Central Europeu (BCE) té un abast desproporcionat i hagi exigit canvis en un termini de tres mesos.
"Reafirmem la primacia del Dret europeu i el fet que les sentències del TJUE són vinculants per a tots els tribunals nacionals", ha expressat en una roda de premsa el portaveu principal de l'Executiu comunitari, Eric Mamer, només dues hores després que es conegués la resolució de la Cort alemanya.
Noticia relacionada
El ultimátum de la justicia alemana al BCE deja en el aire el 'QE' infinito de LagardeEl portaveu ha subratllat que les autoritats europees estudiaran "sense perdre ni un sol instant" els detalls de la sentència del Constitucional alemany abans de prendre una decisió sobre aquest tema. No obstant això, no ha entrat a valorar si en aquest marc Brussel·les podria obrir un procediment d'infracció a Alemanya o plantejar un recurs davant la Justícia europea.
Brussel·les, ha assegurat, tindrà en compte a la seva anàlisi l'"horitzó temporal" que ha plantejat el Constitucional alemany, que ha exigit al BCE canvis en el programa de compres de deute públic (PSPP) en un termini màxim de tres mesos, o el Bundesbank podria veure's forçat a deixar de formar-ne part.
El Tribunal Constitucional d'Alemanya, en concret, ha desestimat parcialment la reclamació presentada fa gairebé mitja dècada per un grup d'acadèmics i empresaris contra el PSPP engegat pel BCE al 2015, és a dir, amb Mario Draghi al capdavant, però considera que l'institut emissor ha excedit les seves atribucions i que el programa té un abast desproporcionat.
No obstant això, el Tribunal de Justícia de la UE va avalar al 2018 aquest programa, precisament en resposta a la qüestió prejudicial plantejada per la Justícia alemanya, en entendre que no excedeix el mandat de la institució presidida llavors per Mario Draghi i que no incompleix la prohibició de finançament monetari recollida als tractats.
La resolució del Constitucional alemany contradiu la sentència europea, afirmant que l'anàlisi dels jutges europeus sobre la proporcionalitat del programa de compres "no és comprensible". De fet, a la seva sentència, l'Alt Tribunal alemany ha criticat que, en ignorar per complet tots els efectes de política econòmica derivats del programa, la decisió del TJUE de l'11 de desembre de 2018 contradiu l'enfocament metodològic adoptat pel propi tribunal europeu en pràcticament totes les altres àrees del dret de la UE.