El gran salvavides de la Comissió Europea contra la crisi del coronavirus ja va prenent forma. Segons informa aquest divendres el diari El País, citant els documents elaborats per a la cita virtual del pròxim dimarts als que ha tingut accés, el pla passa per arrencar “una resposta forta i coordinada enfront d'uns desafiaments econòmics sense precedents”. I sense demanar a canvi mesures econòmiques als països que s'hi acullin, com sí que va va ser el cas amb el rescat de 2012.
Noticia relacionada
Europa ofrece un nuevo rescate a España de 100.000 millones en vez de los coronabonosAmb aquest objectiu, Europa té planejat activar el Mede (Mecanisme Europeu d'Estabilitat) i llançar un fons de rescat il·luminat durant la citada crisi de deute sobirà. Aquest permetria als països acollir-se a un nou instrument de finançament que anomenen Rapid Financing Instrument i té una capacitat de fins a 80.000 milions d'euros.
Aquesta línia de crèdit estarà disponible durant 12 mesos i atorgarà a cada país un fons proporcional a la seva aportació al capital del Mede. No obstant això, Europa contempla incloure com a criteris la gravetat de la pandèmia i l'impacte econòmic d'aquesta a cada país. En el cas espanyol, en comptar amb una quota del 11,8% en el Mede, pot optar fins a 9.440 milions d'euros.
La novetat de la proposta és que, com s'ha esmentat anteriorment, estarà disponible per a tots els països membres sense condicions prèvies ni requisits posteriors. L'única gran condició que posa la Comissió sobre la taula és el respecte a les normes del Pacte d'Estabilitat i els compromisos del Semestre europeu, conegut com el sistema de vigilància macroeconòmica.
Els crèdits tindran una durada d'entre 3 i 5 anys, període que des de la Comissió consideren "suficient per a l'absorció del xoc econòmic" provocat pel brot. A més, el cost del finançament serà reduït al mínim perquè els països que hi optin continuïn veient-lo com un recurs atractiu per al qual només han de pagar les comissions ineludibles.
Un altre dels asos que remena Europa és "una línia de crèdit reforçada lligada a la pandèmia”, que partiria del Mede i que, sense ser nova, no havia estat utilitzada mai abans. Els països que optin per acollir-s'hi es comprometran a destinar els recursos exclusivament a qüestions vinculades a la crisi sanitària i a respectar com en el cas anterior tant el Pacte d'Estabilitat com els compromisos assumits en el Semestre europeu.
En total, aquesta altra línia de finançament pot arribar a proporcionar un crèdit equivalent de fins al 2% del PIB del país sol·licitant. En el cas espanyol, la xifra ascendiria als 25.000 milions d'euros. La data de caducitat d'aquest crèdit és d'un any, encara que la Comissió estudia prolongar-lo durant sis mesos i que es pugui retornar en un termini que va dels 5 als10 anys. En aquesta alternativa també es contempla la possibilitat que el Mede compri deute públic al país sol·licitant.
TAMBÉ ES CONTEMPLEN AJUDES A l'EMPRESES
Finalment, Europa obre la porta a "un Fons paneuropeu de garanties per respondre al Covid-19”, que seria gestionat pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) i a través del qual injectaria fins a 200.000 milions a les companyies basades en territori europeu. El pla estaria avalat "de manera conjunta" pels propis Estats, que haurien de comprometre's a dotar el fons amb 25.000 milions.
Totes aquestes mesures se sumarien a la que ja s'ha anunciat batejada com Sure, una proposta de reassegurança d'ocupació que consisteix a proporcionar subsidis públics recolzats per la UE per al manteniment de l'ocupació als països més afectats pel virus.