La Comissió Europea ha confirmat que la despesa extraordinària que aprovi el Govern italià per contrarestar l'impacte econòmic del brot de coronavirus serà exclòs del càlcul del dèficit estructural, i no serà tingut en compte quan les autoritats comunitàries avaluïn el compliment dels objectius fiscals del país transalpí.
Així han respost el vicepresident econòmic de l'Executiu comunitari, Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, en una carta enviada al ministre de Finances italià, Roberto Gualtieri dissabte passat. "Sobre el paquet de mesures de suport anunciat, qualsevol despesa pressupostària extraordinària relacionada amb la resposta al brot quedaria exclosa, per definició, del còmput del dèficit estructural, i no seria tinguda en compte a l'hora d'analitzar el compliment de l'esforç fiscal requerit", exposen.
En concret, Brussel·les "pren nota" de la intenció del Govern italià de revisar els seus objectius d'enguany per a aprovar mesures d'estímul per valor de 6.300 milions d'euros, que condueix a un dèficit al tancament de l'exercici del 2,5%, tres dècimes superior que la xifra objectiu anterior.
Malgrat aixè, la Comissió Europea és conscient que aquest nou objectiu "encara podria canviar" dins el Programa d'Estabilitat que Itàlia ha d'enviar en les pròximes setmanes -com la resta de socis- a la capital europea. "Quan el rebem, la Comissió avaluarà el Programa d'Estabilitat d'Itàlia sobre la base de les previsions econòmiques de primavera, que seran publicades el 7 de maig", expliquen Dombrovskis i Gentiloni.
Recalquen la necessitat que els països de l'euro donin una resposta fiscal coordinada al brot
A més, el letó i l'italià recorden que les normes fiscals contemplen determinada "flexibilitat" per possibilitar la resposta a "esdeveniments extraordinaris fora del control del govern".
La confirmació de Brussel·les a Roma arriba pocs dies després de la reunió de l'Eurogrup per teleconferència el dimecres passat, durant la qual les autoritats comunitàries ja van suggerir que es podria donar marge a les capitals de la moneda única si decidien adoptar mesures fiscals per intentar minimitzar l'impacte econòmic de l'epidèmia.
També van recalcar la necessitat que els països de l'euro donessin una resposta fiscal coordinada al brot, cosa amb què coincideix el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, en una entrevista aquest dilluns a 'FranceInfo'; Le Maire ha dit que espera una resposta d'Europa "forta, massiva i coordinada".
"Hem de treballar en un pla de rellançament, que pot passar per mesures fiscals, mesures pressupostàries, o canvis impositius, perquè un com superada la crisi epidemiològica, puguem rellançar la màquina econòmica", ha dit, de cara a la reunió de l'Eurogrup del pròxim dilluns a Brussel·les.