ep banderas comision europea en bruselas
AMIO CAJANDER/FLICKR - Archivo

La Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns que destinarà 232 milions d'euros a la lluita contra el coronavirus, per impulsar la preparació, prevenció i les mesures de contenció. La intenció d'aquesta partida és impulsar les mesures públiques de preparació i resposta en països amb sistemes sanitaris "febles" i amb solidesa "limitada". Part d'aquest finançament, ha informat Brussel·les en un comunicat, està subjecta a posteriors acords entre l'organització global i les autoritats pressupostàries europees.

De l'import total, 114 milions es dirigiran a l'OMS, mentre que altres 15 milions s'enviaran a institucions africanes, com l'Institut Pasteur Dakar, a Senegal, per a secundar diferents mesures com ara diagnòstics ràpids o vigilància epidemiològica.

A més, 90 milions d'euros serviran per finançar programes d'un consorcio públic-privat amb la indústria farmacèutica per finançar la recerca de vacunes contra el coronavirus i 10 milions més per a projectes relacionats amb el diagnòstic, teràpia i gestió clínica de la malaltia. Els últims 3 milions d'euros serviran finançar vols de repatriació de ciutadans europeus des de Wuhan a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE.

TANCAR FRONTERES

Al mateix temps que ha recordat que la decisió de tancar les fronteres per a contenir la propagació del virus és competència de cada estats membre, ha demanat que si es prenen aquesta tipus de decisions, estiguin basades en una anàlisi de risc "creïble", que siguin proporcionades, i que es coordinin amb altres països. Així ho han expressat amb insistència el comissari de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, i la comissària de Salut, Stella Kyriakides, en una roda de premsa en què ha insistit que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de moment no recomana tancar les fronteres.

"Hem d'actuar com una Unió, no individualment", ha reclamat el comissari eslovè, just després d'apuntar que cal que qualsevol decisió dels socis comunitaris sobre imposar controls fronterers com a mesura de precaució es basi en proves científiques "adequades", que siguin "proporcionades" i que s'hagin coordinat amb d'altres Estats membres. "És molt important emfatitzar que, de moment, l'OMS no ha aconsellat imposar restriccions de viatge o al comerç", ha afirmat la xipriota, qui, igual que el seu company, ha insistit que els controls fronterers són una competència dels propis Estats membres.

SEGUIMENT DE LA SITUACIÓ A ITÀLIA

Itàlia és, de moment, el país europeu amb més casos confirmats de coronavirus. Ja s'hi registren cinc morts per aquesta malaltia. Kyriakides ha mantingut "estrets contactes" amb les autoritats italianes durant el cap de setmana, davant una situació que genera "preocupació". La responsable de Salut de l'Executiu comunitari ha anunciat, en el marc d'aquests contactes, que aquest dimarts una "missió" d'experts europeus i de l'OMS es desplaçarà a Itàlia per avaluar la situació.

Brussel·les ha demanat a més al Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) que actualitzi la seva anàlisi de riscos i que avalui en virtut del resultat els "possibles escenaris" que puguin ser "necessaris".

A més, el Comitè de Seguretat Sanitària de la UE, format per experts dels Estats membres es reunirà al llarg d'aquest dilluns per avaluar els últims esdeveniments d'aquest brot que, segons Kyriakides, només pot ser "contingut" si s'aborda a nivell global i de manera coordinada.

Noticias relacionadas

contador