El president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, ha refredat encara més les expectatives sobre les baixades de tipus als EUA en assegurar que només preveu una retallada aquest any, enfront dels tres avançats pel banc central nord-americà a les seves projeccions del març, i que tindrà lloc al quart trimestre.
"Si l'economia evoluciona com espero, i això serà veure una solidesa contínua al PIB, la desocupació i una lenta disminució de la inflació al llarg de l'any, crec que seria apropiat que comencem a baixar a finals d'aquest any, al quart trimestre", ha afirmat a 'CNBC'.
"Haurem d'observar i esperar a veure com evolucionen les coses", ha afegit Bostic, que també ha mostrat la seva preocupació perquè la inflació està baixant a un ritme més lent del que s'esperava.
En aquest sentit, el banquer central ha considerat que la forta productivitat, un repunt a la cadena de subministrament i un mercat laboral resistent indiquen que l'IPC disminuirà "més lentament del que molts esperaven".
"La meva perspectiva ara mateix és que la inflació baixarà de forma incremental fins al 2024. Crec que no tornarem a l'objectiu del 2% d'inflació fins al 2026. El camí estarà ple de sots, als últims mesos la inflació no s'ha mogut gaire en relació amb el 2023", ha remarcat.
De fet, cal recordar que el deflactor de consum PCE, la mesura d'inflació preferida de la Fed, va augmentar lleugerament al febrer fins al 2,5% en taxa interanual des de l'anterior 2,4%, mentre que el PCE subjacent es va relaxar lleument el 2,8% des del 2,9% del gener. Cosa que posa de manifest que la 'última milla' serà “difícil de combatre”.
"Hi ha algunes mesures secundàries en les xifres d'inflació que m'han preocupat una mica que les coses es puguin moure encara més lentament", ha dit Bostic, per afegir que "he d'assegurar-me que no amaguin una pressió addicional a l'alça i una pressió sobre els preus abans de voler moure la nostra taxa de política monetària”.
Aquestes declaracions arriben en un moment en què el mercat ha recalibrat les seves expectatives sobre les baixades de tipus, reduint les probabilitats que la Reserva Federal (Fed) dugui a terme una primera retallada al juny.