covid-paris

Berenberg revalua l'evolució de la Covid-19 a Europa i manté les seves dues hipòtesis principals. En primer lloc, que no hi haurà una nova ona de tancaments econòmics "bruscos i generalitzats" com els que hem viscut. I, en segon lloc, que la recuperació econòmica del Vell Continent serà en forma de 'tick'. No obstant això, reconeix que aquestes prediccions estan subjectes a "una incertesa inusual" i alerta específicament sobre la situació d'Espanya.

Berenberg explica que, encara que no preveu una aturada econòmica generalitzada com la que s'ha viscut al Vell Continent en els passats mesos a causa del coronavirus, "necessitem revaluar constantment aquest supòsit" enmig d'"un greu augment" de les noves infeccions a la major part d'Europa. En aquest punt es refereix específicament a Espanya, on parla d'un "important increment" dels casos, i recorda que el país representa el 10,4% del PIB de la zona euro.

A més, quant a la seva previsió de recuperació econòmica en forma de 'tick', reitera que aquest serà el camí que seguirà Europa, on el problema és "molt menys pronunciat" que als Estats Units "amb la possible excepció d'Espanya".

"En general, les dades continuen sent coherents amb la nostra estimació d'una recuperació en forma de 'tick' de la caiguda de l'activitat econòmica de març i abril causada pels confinaments", precisa.

ELS RISCOS ESTAN EQUILIBRATS... DE MOMENT

El banc alemany afegeix que, de moment, els dos principals riscos estan equilibrats. "Un greu empitjorament de la situació mèdica, seguit d'una segona ona de confinaments severs, podria donar lloc a un rendiment econòmic molt més feble a la fi del tercer trimestre i, encara més, al quart trimestre d'enguany. En canvi, els possibles avanços mèdics, com un vaccí, per exemple, a principis de 2021, podrien significar un repunt l'any que ve més fort del que projectem actualment", descriuen.

En tot cas, les perspectives econòmiques depenen d'un element impredictible, com és el coronavirus, i en aquest sentit és molt difícil saber què passarà realment, assumeixen aquests experts.

"Com a economistes, no podem realment predir la situació mèdica. Però podem observar les dades, observar el debat polític sobre la probable reacció a un nombre de casos més elevat i treure conclusions de l'experiència acumulada fins ara. Totes les previsions estan subjectes a una incertesa inusual", insisteixen aquests experts.

APRENDRE A VIURE AMB EL VIRUS

Des de febrer, els científics, el personal mèdic, els ciutadans i els polítics han après molt de sobre la Covid-19 i les mesures més adequades per a fer-li front. En opinió de Berenberg, el món avançat sembla estar millorant en la protecció dels vulnerables i el tractament dels infectats.

"Les taxes d'hospitalització i de mortalitat continuen sent baixes. Els sistemes mèdics tenen una important capacitat de reserva. Això augmenta la possibilitat que el nou increment d'infeccions pugui ser contingut abans que sobrecarregui els sistemes nacionals de salut fins a tal punt que els països hagin de recórrer a més confinaments severs", reconeixen.

Quant a la complicada situació dels EUA, Berenberg assumeix que sembla haver-hi "dos punts encoratjadors". D'una banda, l'"enorme" augment de les noves infeccions al juny i juliol allà sembla estar retrocedint lentament en resposta a les mesures i els canvis de comportament. En segon lloc, aquests canvis no han fet descarrilar -"encara"- la recuperació econòmica dels Estats Units, tot i els efectes negatius en alguns sectors.

"Esperem que la història sigui similar a Europa, amb una certa disminució de la confiança i la demanda dels consumidors, però no una veritable nova disminució de la demanda agregada. Un rebot continu de la indústria pot impulsar el creixement durant els pròxims mesos", conclouen.

Noticias relacionadas

contador