credito prestamo banco dinero interes

El Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya patirà al 2020 una caiguda del 8% interanual, enfront d'un creixement del 1,6% previst anteriorment, com a resultat de la reducció de l'activitat econòmica derivada de la pandèmia de Covid-19 i de les mesures de confinament implementades per frenar el contagi. Així ho assenyala BBVA Research al seu últim informe 'Situación España' presentat aquest dimarts.

Tot i que la crisi va començar a la fi del primer trimestre, calculen que el PIB podria haver disminuït un 3% trimestral (12% en taxa anualizada), en aquest període, i que l'evolució serà més negativa al segon trimestre.

Consideren que si no s'haguessin implementat les polítiques públiques enfocades a combatre la malaltia i evitar una elevada caiguda de la demanda, una desproporcionada destrucció d'ocupació i la insolvència de les empreses en aquest període de tancament sanitari, i si no s'hagués comptat amb el suport d'institucions europees per contenir les primes de risc i relaxar els objectius de dèficit, la caiguda del PIB a Espanya en 2020 podria ser d'uns 3,5 punts percentuals més del que es preveu a la seva publicació.

No obstant això, BBVA Research destaca que la incertesa sobre aquestes previsions és elevada i el biaix és a la baixa, ja que l'evolució de l'economia espanyola dependrà de la durada de les restriccions sanitàries, del grau d'impacte que aquestes tinguin sobre els diferents sectors, de l'efecte de les polítiques públiques implementades i de la recuperació que s'observi a nivell mundial.

L'hostaleria, el transport, el turisme i l'entreteniment, entre d'altres, són els sectors que principalment estan patint la contracció "molt intensa" de l'activitat econòmica i els més afectats per les mesures de confinament. De fet, vénen registrant durant l'últim mes descensos de la despesa d'entre un 60% i un 100% respecte a la mateixa setmana de l'any anterior, que no podran ser compensats per l'increment de la despesa en alimentació, béns i serveis sanitaris i certes compres per Internet.

RECUPERACIÓ

A l'informe també reflecteixen la seva previsió que al 2021 el creixement del PIB espanyol podria aconseguir el 5,7% interanual gràcies a la recuperació que s'espera de l'economia mundial i a les polítiques impulsades per les institucions europees i pel Govern d'Espanya. No obstant això, la caiguda de l'activitat serà històricament intensa i la recuperació, significativa, però l'economia trigarà a tornar als nivells de finals de 2019. I BBVA Research assenyala dues característiques de l'economia espanyola que restringiran la velocitat de sortida d'aquesta crisi.

Una és l'elevada destrucció d'ocupació, major que a d'altres països, producte de la dependència de la contractació temporal. Afirmen que bona part d'aquesta destrucció que es va observar durant març va tenir origen en la no renovació de contractes temporals. La segona és l'elevada dependència de sectors particularment afectats per les restriccions, com el turístic. També pronostiquen que la gradualitat amb la qual s'aixecaran les restriccions i la situació que es pugui observar als països d'origen d'aquests turistes evitarà una recuperació significativa del sector.

DÈFICIT

D'altra banda, creuen que és d'esperar que fins i tot en un entorn on bona part dels anuncis realitzats té un efecte temporal sobre els comptes de les administracions públiques, el dèficit públic podria elevar-se fins a gairebé l'11% del PIB i l'endeutament del sector públic arribar fins vora un 115% del PIB al 2020.

Al 2021, es mantindria aquesta tendència a l'alça, la qual cosa pot limitar la capacitat de resposta del Govern espanyol si es requereixen mesures de suport addicionals. Per això, consideren que és "imprescindible avançar en acords" que no deixin lloc a cap mena de dubte sobre el suport que el conjunt dels països de la zona euro donarà a cadascun dels seus integrants en escenaris on la priorització de la salut de la població puguin donar pas a més deterioració de l'activitat.

Noticias relacionadas

contador