• Per contra, a Andalusia, Canàries i Castella-La Manxa la taxa d'atur no hauria aconseguit encara situar-se per sota de la mitjana històrica
  • Aquestes previsions es produiran si es compleix amb l’estimat d'un creixement econòmic del 2,3%

BBVA Research estima que la taxa d'atur d'algunes comunitats podria estar en el seu mínim històric a finals de 2019. Segons l'observatori regional que ha publicat aquest dilluns, aquestes comunitats seria Astúries, Balears i País Basc, mentre que Navarra i Aragó se situarien a prop d'aquests nivells. Per contra, a Andalusia, Canàries i Castella-La Manxa la taxa d'atur no hauria aconseguit encara situar-se per sota de la mitjana històrica.

Aquestes previsions es produiran si es compleix amb l’estimat d'un creixement econòmic del 2,3%. L'Observatori regional reflecteix que Espanya es va comportar durant l'últim trimestre de 2017 d'acord amb el que s'esperava. Durant aquest període, tal com s'explicava a l'anterior Observatori Regional, van començar a notar-se els efectes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat estiu, així com l'augment de la incertesa relacionada amb l'entorn polític a Catalunya.

Els dos factors ja estan tenint repercussió en indicadors relacionats amb el turisme, en què el grau d'ocupació dels hotels ha caigut un 3%, en la despesa de les llars (amb un menor dinamisme de la compra de béns duradors) o amb la posada en marxa de nous projectes d'inversió.

CREIXEMENT CENTRE I NORD DEL PAÍS

Durant els últims trimestres, han estat les regions mediterrànies les més beneficiades per uns vents de cua que inclouen la caiguda dels tipus d'interès, una política fiscal menys contractiva, o la caiguda dels preus del petroli. A més, també eren les més afavorides per l'empenta del turisme, que comença a mostrar signes d'esgotament i sobreocupació en algunes zones de màxima afluència. BBVA Research espera que Espanya segueixi creixent el 2018 a un ritme del 2,5% i que ho faci de manera més homogènia a les diferents comunitats autònomes. S'estima que les regions amb millors previsions per al present any són, a més de les insulars, País Basc (2,8%) i Navarra (2,8%) al nord, i Madrid (2,7%) i Castella-La Manxa (2,7%) al centre. Si el dinamisme mostrat per l'ocupació al gener continua durant el trimestre, el creixement del PIB podria ser fins i tot més gran.

La incertesa provocada per la tensió política catalana tindrà un impacte limitat sobre el PIB del conjunt d'Espanya -entre 1 i 3 dècimes- i una mica superior a Catalunya. "De moment, els efectes de la incertesa generada per Catalunya sembla que se circumscriuen pràcticament a aquesta regió", ha assegurat Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research. Les regions amb relacions comercials més intenses amb Catalunya, com Aragó, Balears, La Rioja o Comunitat Valenciana, podrien ser les més afectades per aquesta situació, encara que l'impacte serà limitat en el temps.

De cara a aquest bienni, BBVA Research ha revisat a l'alça les previsions de creixement per a Europa, fet que està impulsant les exportacions de béns. A més, l'escenari estarà marcat per una política monetària expansiva, així com una forta inèrcia de l'activitat a nivell domèstic.

De cara a l'any vinent, s'espera que les exportacions continuïn augmentant, impulsades pel creixement exterior, encara que previsiblement la demanda interna es desaccelerarà. Segons BBVA Research, la Comunitat de Madrid podria liderar el creixement (2,7%), seguida de les comunitats insulars, País Basc i La Rioja.

Aquesta situació podria situar la taxa d'atur en un mínim històric en comunitats com Astúries, País Basc o Balears. També se situaran molt a prop d'aquests valors Navarra i Aragó, la qual cosa podria resultar en pressions salarials davant les dificultats per trobar els empleats idonis per cobrir les vacants a les empreses.

En aquest bienni, les comunitats de la Mediterrània crearan el 55% de l'ocupació que es generi a Espanya (6 punts menys que al bienni 16-17) mentre que les del centre (Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Extremadura i Madrid) augmentaran el seu pes en 11 punts, fins al 29%.

Noticias relacionadas

contador