ep presentacion del informe situacion espana del servicio de estudios de bbva presentadopor el
EUROPA PRESS - Archivo

BBVA Research manté la seva previsió que el PIB es contregui un 11,5% enguany, després d'una recuperació en el tercer trimestre més intensa del que es preveia, però ha empitjorat la seva previsió de creixement per al pròxim exercici, augurant un avanç del 6% (5% creixement més un 1% pels fons europeus), un punt menys que la seva última previsió de juliol per la deterioració de la situació sanitària, tant a Espanya com a la UE.

  • 9,29€
  • 0,63%

Així figura a l'últim informe 'Situació Espanya' de BBVA Research corresponent al quart trimestre i presentat aquest dimecres telemàticament pel director de BBVA Research i economista en cap del Grup BBVA, Jorge Sicília, i el responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech.

Sicília ha explicat que després de la caiguda intensa de l'activitat en el segon trimestre s'esperen "sorpreses positives" en el tercer trimestre, però una moderació dels senyals d'activitat en el quart trimestre que generarà una entrada al 2021 "més feble" del que es contemplava anteriorment.

Això ha portat a rebaixar un punt la previsió de creixement per a enguany, ha indicat Sicília, i ha detallat que s'augura un creixement del 5% el 2021, a la qual cosa s'hi sumaria un punt percentual addicional per l'impacte dels fons europeus, que tindrà un efecte "creixent" en els dos següents exercicis.

Segons Sicília, els riscos segueixen a la baixa fins que no s'aconsegueixi una solució que permeti un major contacte social, però creu que pot haver-hi un entorn "pitjor" el 2021 del que es preveu, però que hi ha riscos a l'alça i el creixement podria ser superior en funció de la distribució de la vacuna.

Les previsions de BBVA Research són pitjors que les previstes pel Govern tant per a enguany (l'Executiu preveu una caiguda del 11,2%), com sobretot per al vinent, ja que l'estimació del Govern és que el PIB creixi un 7,2% (o 9,8% amb fons), molt per sobre del 6% estimat per l'entitat bancària.

Així mateix, BBVA Research calcula que la taxa d'atur escalarà al 17% enguany, quatre dècimes menys que la seva previsió de juliol, i s'elevarà al 17,5% el pròxim exercici, a conseqüència d'una caiguda de l'ús del 8,8% enguany i un repunt del 3,6% en 2021.

DÈFICIT DEL 13% I DEUTE DEL 120,3% DEL PIB

Així mateix, estima que el dèficit públic es dispararà al 13% del PIB enguany i es moderarà al 8,9% el proper exercici, amb un nivell de deute públic històric del 120,3% aquest mateix any, que s'elevarà al 121,5% del PIB el 2021.

A més, augura una caiguda de la remuneració per assalariat de l'1,2% el present exercici, que quedaria compensat amb un avanç del 1,4% l'any vinent.

Al seu torn, estima un IPC del -0,1% a la fi d'enguany i una alça dels preus al tancament del proper exercici, que conduirà la taxa fins al 0,4%, amb una mitjana anual del -0,2% i del 0,7%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador