BBVA Research manté les seves previsions de creixement del PIB al 3,1% per 2017 i al 2,5% per 2018, i espera que la recuperació continuï el 2019 amb una alça del 2,3% i que la millora comenci a traslladar-se a un creixement dels salaris, alhora que s'estima que es creïn al voltant de 860.000 llocs de treball durant els dos pròxims anys.
Així figura a l'informe 'Situació Espanya' del servei d'estudis de l'entitat, presentat aquest dimarts per l'economista cap del Grup BBVA i director de BBVA Research, Jorge Sicília, i el responsable d'Anàlisi Macroeconòmic de BBVA Research, Rafael Doménech.
Sicília ha destacat que s'està vivint un "moment dolç" de l'activitat global que "es consolida", amb un creixement "més sincronitzat", alhora que l'economia espanyola acaba 2017 en un to "bastant bo" tot i la incertesa de la política econòmica.
El servei d'estudis de l'entitat manté el seu pronòstic després que al novembre rebaixés en dues dècimes la seva previsió de creixement per a 2017, fins al 3,1%, i en tres dècimes la de 2018, fins al 2,5%, per l’impacte de la incertesa derivada de la crisi política a Catalunya. A més, preveu una alça del 2,3% a l'any 2019.
Les estimacions de BBVA Research apunten que la incertesa sobre la política econòmica derivada de la crisi política a Catalunya podria restar entre una i tres dècimes al creixement del PIB el 2018 i 2019, i entre tres dècimes i un punt del PIB a l'economia catalana. Si la incertesa no es dissipa o s'incrementa, podria tenir un impacte més rellevant sobre les decisions econòmiques d'empreses i famílies.
Doménech ha indicat que el creixement podria haver arribat a un 0,8% durant l'últim trimestre del 2017, tot i la incertesa política, i ha apuntat que la recuperació s'explica pel comportament positiu del consum públic i privat i per la continuïtat en la recuperació de la resta de components de la demanda, mentre que l'únic component que ha donat senyals "més febles" han estat les exportacions de serveis pel turisme com a conseqüència de la crisi a Catalunya. "Són previsions prudents, amb un biaix positiu en els senyals que es veuen a l'inici de 2018 que cal veure si es confirmen", ha afegit.
De cara al primer trimestre de 2018, augura una moderació en el creixement del PIB, que se situaria al voltant del 0,6%, - 0,7% trimestral, si bé BBVA Research sosté que la incertesa sobre la política econòmica ha disminuït "significativament", però es manté elevada després de marcar un màxim històric a l'octubre i el seu impacte podria continuar fent-se notar durant la primera meitat de l'any.
L'IMPACTE DE LA CRISI A CATALUNYA
En qualsevol cas, Doménech ha indicat que, tot i que la incertesa sobre la política econòmica per la situació de Catalunya ha disminuït des dels màxims assolits i s'ha corregit "bastant", encara "continua" i ha repercutit ja en algunes variables de l'economia espanyola.
En concret, els indicadors d'ocupació, producció i confiança han mantingut un to "relativament positiu", però s'observa ja un impacte en els indicadors financers, de manera que BBVA Research creu que l'efecte sobre el creixement agregat de l'economia real podria ser més evident a partir del primer semestre d'aquest any.
Aquest impacte, tot i que "limitat" en el curt termini, serà més elevat a Catalunya, que ja acusa un efecte en les xifres de ràtio en consum i turisme, encara que de moment l'impacte "sembla limitat i en línia amb el previst fa uns mesos", segons Doménech, que ha indicat que l'impacte s'ha anat corregint al novembre, desembre i sobretot al gener. De fet, s'estima una alça del PIB català del 3% el 2017 i del 2,1% el 2018.
860.000 LLOCS DE TREBALL EN DOS ANYS I AUGMENT DE SALARIS
Quant a l'ocupació, creu que l'ocupació podria créixer un 2,5% aquest any i un 2% el 2019, de manera que la taxa mitjana d'atur baixaria al 15,3% el 2018 i al 14% el 2019, i podria situar-se al voltant del 13,4% al final de 2019, xifra que implicaria una baixada de més de tres punts al llarg del bienni 2018-2019. Així, es podrien crear uns 860.000 llocs de treball durant els dos pròxims anys.
Respecte a l'increment del 4% del Salari Mínim el 2018, apunta que amb prou feines condiciona les perspectives del mercat laboral, si bé BBVA Research creu que no es pot descartar un esgotament de la recuperació de l'ocupació, com a conseqüència de restriccions de capacitat en alguns sectors o de manca de mà d'obra qualificada.
Per això, adverteix que a mesura que la desocupació cíclic s'absorbeixi, és possible que es doni un alentiment de la recuperació de l'ocupació parcialment compensada per un augment dels salaris. En qualsevol cas, per a aquest any el servei d'estudis de l'entitat augura una alça de l’1,6% en la remuneració nominal per assalariat i del 2,4% per a 2019, fet que suposa una diferència "bastant significativa" respecte als exercicis 2016 i 2017 durant els quals els salaris tot just van pujar.
Pel que fa a la inflació, preveu una alça de l'IPC en mitjana anual de l'1,6% i l’1,7% el 2018 i 2019, respectivament, i que a final de cada any tanquin amb alces de l’1,2% i l'1,9% en cada cas.
LLEUGERA DESVIACIÓ DEL DÈFICIT
A més, creu que al llarg del bienni 2018-2019 el cicle econòmic continuarà minorant el dèficit, tant per l'efecte dels estabilitzadors automàtics com per la reducció de les prestacions socials, al qual se sumarà una menor càrrega d'interessos.
Així, a causa de l'absència de nous anuncis de política d'ajust, el dèficit es reduiria tan sols per l'impacte del cicle i se situaria entorn del 2,3% o 2,4% del PIB el 2018, de manera que Espanya sortiria del procediment de dèficit excessiu, i l’1,7% el 2019, lleugerament per sobre dels objectius requerits per la Comissió Europea. Tot i això, Doménech ha indicat que és "molt important" que el compliment de la regla de despesa es mantingui.
El servei d'estudis de l'entitat marca com a riscos la incertesa sobre la presentació i aprovació dels Pressupostos d'aquest any, que pot tenir "costos" per a l'activitat econòmica, així com l'aproximació de la culminació d'un nou cicle electoral a nivell autonòmic i local que eleva els riscos sobre els comptes públics.
Malgrat això, destaca el favorable context internacional, amb un creixement global "robust i sostingut" el 2017 que revisa en tres dècimes a l'alça per al bienni 2018-2019, fins al 3,8%, així com en quatre dècimes l'estimació del PIB de l'eurozona, fins al 2,2% aquest any enfront de l’1,8% el 2019.